Финансовата криза удари и пазара на първични публични предлагания

1004
Финансовата криза удари и пазара на първични публични предлагания

Международната информационно-изследователска компания Thomson Reuters изчисли, че в световен мащаб пазарът на първичните публични предлагания през юли е с най-слаби показатели от пет години насам, пише украинското издание на Kоммерсант, позовавайки се на изследването.

За миналия месец са проведени всичко на всичко 29 IPO, като цифрата доближава тези от 2003 г. Неблагоприятните пазарни условия се отразиха и на българския капиталов пазар, довеждайки до отлагането на редица публични предлагания.

Изводът на публикувания отчет на Thomson Reuters за динамиката на световния капиталов пазар през юли е, че той продължава да е под влиянието на кредитно-финансовата криза.
В документа се посочва, че компании от Северна Америка, която повече от всяка друга страна е засегната от финансовата криза, все по-често биват поглъщани от задгранични играчи. От началото на годината чужди компании са придобили 33% от всички американски компании, обект на поглъщания. За справка, процентът през миналата година е бил 19 на сто.

Обезценката на активи и загубите от ипотечната криза принудиха банките да бъдат активни в привличането на допълнителен капитал, емитирайки нови емисии акции. От началото на годината финансови компании са издали 123 нови емисии за общата сума от 59.6 млрд. долара. Подобна цифра е абсолютен рекорд.

Впрочем най-големите негативни изменения се наблюдават на световния пазар на IPO. По информация на Thomson Reuters, през юли в света са се провели 29 първични публични предлагания. Както вече стана въпрос, това е най-слабият резултат от май 2003 г. По обем на предлаганията сумата от юли (6.8 млрд. долара) надвишава тези от януари (6 млрд. долара) и февруари (5.4 млрд. долара), но изостава от юли 2007 г. (32.2 млрд. долара).

Най-показателна е и динамиката с отменените IPO. За първите седем месеца на 2008 г. броят им по целия свят расте – в Европа, Америка и Азия. Общо са отменени 105 предлагания или почти тройно над броя им отпреди година, когато те са били 38. Лидер по този показател е САЩ с 56 отказа при 30 за миналата година.

На второ място е Азия с 29 провалени IPO при 3 за 2007 г. На европейския пазар компаниите, които са отменили публично предлагане, са 20. Година назад те са били едва пет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg