Франция прие закон, който защитава звуците и миризмите на провинцията

2059
Франция прие закон, който защитава звуците и миризмите на провинцията

© Pixabay

Френската провинция може да осигури отдих за жителите на големите градове, но тези, които търсят тишина и спокойствие, често са изненадани, че тя има свой звук и аромат.

През последните години много от тези звуци и аромати бяха санкционирани от властите. Например, на двойка в Дордон беше наредено да източи езерцето си, пълно с крякащи жаби.

Собственикът на кон в Елзас пък получи разпореждане да го държи далеч от собствеността на съсед заради миризмата на изпражненията му, съобщава The New York Times. В друг по-екстремен случай петел в Ардеш беше прострелян от съсед, оплакващ се от кукуригането му.  


Но миналия четвъртък френските депутати единодушно приеха закон за защита на "сензорното наследство" на френската провинция, включително нейните звуци и миризми, съобщава France 24 чрез агенция France Presse.

Това означава, че звуците, включително тези от крави, скакалци и дори трактори, както и миризмите, които те могат да генерират, няма да могат да бъдат оспорвани в съда.

"Тези звуци и миризми вече са част от общото наследство на нацията", се казва в законопроекта.

Този ход е сериозна победа за селското население след неотдавнашната атака на "неселските райони" и пътуващите, които надигнаха глас срещу вторичните елементи, които отдавна са част от живота на страната.

"Животът в провинцията предполага приемане на някои неудобства", казва младият министър Джоел Жиро, отговарящ за живота в селските райони, пред депутатите, според The ​​New York Times.

Странни забрани за храни и напитки по светаНе докосвайте дъвката, Red Bull и самоси

„Нашите селски територии не са просто пейзажи, те също така са звуци, миризми, дейности и практики, които са част от нашето наследство ... Новите им жители невинаги са свикнали с това", казва той.

Въпреки че самият закон не включва списък със защитените миризми и звуци, нито каквито и да било последици, ако бъде нарушен, идеята е да се определят очакванията за това какъв е селският живот, казва сенатор Пиер-Антоан Леви.

"Този закон не означава, че фермерите ще могат да правят каквото си искат ... Идеята е да се създаде кодекс за добро поведение," добавя той.

Един от най-известните случаи на раздор между селските и градските райони е от 2017 г., когато собствениците на ваканционни къщи на френския остров Олерон заведоха дело срещу техен съсед, постоянен жител на острова, заради „ненормалната врява“, вдигана от неговия петел на име Морис.

Инцидентът предизвика създаването на петиция "Спасете Морис", подписана от около 140 000 души. В крайна сметка, съдебен служител отседна три дни във ваканционна къща в района, за да усети от първа ръка колко силно е кукуригането, което се чува само от 6:30 до 7 ч. сутринта.

В крайна сметка, собствениците на ваканционни къщи бяха осъдени да платят 1000 евро щети на собственика на Морис през 2019 г.

Въпреки че петелът почина през лятото на 2020 г. от респираторна инфекция, собственикът му вече си има Морис II, който достойно изпълнява задълженията на оригинала.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg