Германците все по-груби на пътя

1825
Германците все по-груби на пътя

Агресивността по пътищата на Германия расте. Грубото и безцеремонно отношение е вече правило, а не изключение - сочат резултатите от актуално проучване на германското министерство на транспорта.

Повече от 80 процента от участниците в допитването на германското транспортно министерство са се оплакали от грубо и безцеремонно отношение на участници в движението по пътищата. Средно шофьорите в Германия избухват на всеки един час по веднъж, сочи статистиката. Най-сериозно е положението на автомагистралите, където 3/4 от пътните инциденти се причиняват от шофьори, които засичат или изблъскват останалите участници в движението. Често този вид шофиране води след себе си пътни инциденти, които нерядко завършват и с жертви.

Стрес на пътя

Също обаче и велосипедистите не са "света вода ненапита". Така например проведена в Хановер полицейска акция е установила, че повече от половината проверени велосипедисти са карали в нарушение на правилата за движение. Само един пример: възрастна пешеходка получила ритник в гърдите от велосипедист, на когото тя преди това направила забележка, че й отнел предимството на пешеходна пътека. Този и много други примери показват ясно, че по пътищата на Германия играта загрубява.

Какви обаче са причините за това? На първо място сред тях психолозите посочват увеличаващия се стрес на хората. Когато един бизнесмен бърза за важна среща, той естествено не мисли на първо място за правилата за движение, обяснява Петер Клепциг от Берлин, който е експерт-психолог по въпросите на уличното движение. И допълва, че който в службата е под постоянен стрес, той е такъв и на пътя, и често остава спазването на правилата за останалите.

Друг извод от проучването сочи, че жертвите на агресивно поведение на пътя често страдат от травматични синдроми като страх и паника. Затова е крайно време да бъде сложен край на агресивността на пътя. Д-р Клепциг вижда само една възможност за това: "Всички участници в движението да спазват стриктно правилата и да проявяват уважение към останалите." А ето и няколко правила за това как да се пазим от грубияни на пътя:

Първото и най-важно правило е да не отвръщаме на агресията с агресия. В противен случай конфликтът лесно може да попадне в спиралата на насилието. На следващо място психолозите съветват, ако сте станали жертва на агресивно поведение на пътя, да подадете жалба в полицията. При това е важно да запомните какви точно думи или жестове са били използвани срещу вас. Най-добре е, ако успеете да си осигурите свидетел.

Ако сте потърпевш и са ви нанесени материални или други щети, но не можете да си потърсите правата за получаване на обезщетение (напр. защото причинителят на инцидента е избягал), то следва да се обърнете към някоя от организациите за оказване на помощ на жертвите на пътни инциденти.

Солени глоби

В Германия изблиците на агресия могат обаче да ви струват доста скъпо, защото според съдебната практика те изобщо не минават за дребни нарушения. За обида германският съд може да наложи не само глоба, но дори наказание лишаване от свобода до една година. При това става дума не само за словесни обиди, ами и за обидни жестове. За показан среден пръст, например, един шофьор наскоро беше глобен с цели 4 000 евро. Друг негов колега за същото трябваше да плати „само" 600 евро.

Разликата идва от там, че глобите се определят според месечното възнаграждение на нарушителя.

И когато съдът присъди 30 надници - ето ти ги четирите хиляди евро за нарушител с добра заплата. За изплезен език може да ви накажат с глоба между 150 и 300 евро, а за жеста „Чавка ти е изпила мозъка" - до 750 евро. Особена строгост проявяват съдиите, когато „пътно-транспортните обиди" са насочени към полицаи, защото в случая е засегнато не само конкретното лице, но и официалната държавна институция. За обидата „дърта свиня", например, един шофьор плати 2 500 евро. Солено излизат и други „любезности" като „задник", „тъпа свиня", „тъпа крава" и „смешник". Дори и ако най-невинно се обърнеш на „ти" към полицай или полицайка, можеш да отнесеш глоба до 600 евро.

Германец дори бе глобен с 1 200 евро за това, че показал среден пръст на... камера на полицията.

Източник: Дойче Веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg