Хапвайте добре. Работата по време на обедната почивка се оказва нещо не толкова добро, тъй като гладният трейдър е рисков трейдър, пише CNBC.

Това предполага проучване на Британското дружество на психолозите, според което хората са по-склонни да предприемат финансови рискове, когато стомасите им стържат, отколкото когато са се нахранили добре.

"Животинският ни инстинкт да поддържаме балансирано метаболично състояние влияе на вземането на решения в други сфери, в това число и финансите," казват от Британското дружество на психолозите. В проучването са участвали 19 мъже, които е трябвало да направят едни и същи избори в разстояние от една седмица.

Участниците са били помолени да изберат между двойки избори, включително една, която е включвала едновременно по-висок риск и по-висока вероятност за възвращаемост. Те са вземали решенията си след 14-часов глад; веднага след като са приели ястие съдържащо 2 000 калории; и един час след като са приели 2 000 калории.

Резултатите от проучването показват, че избягването на риска е на най-високото си ниво веднага след приемането на голямото ястие, въпреки че резултатите варират в зависимост от хормоналните промени и типовете тяло.

Един пазарен професионалист открива паралели между реалния свят на търговията и проучването, свързано с апетита и поемането на рискове.

Никълъс Колас, старши анализатор в BNY ConvergEx Group в Ню Йорк, казва, че подобни проучвания наистина помагат да се обясни поведението на хората на финансовите пазари.

"Когато работех в голям хеджфонд в Кънектикът преди няколко години, винаги съм се чудил защо фирмената кухня постоянно беше добре заредена с чипс, безалкохолни и други леки закуски. На следващата ми работа като трейдър основателят на компанията настояваше да обядваме като група всеки ден точно на обяд," казва Колас.

"Съзнателно или не и двамата фонд мениджъри знаеха, че да си сит си е инструмент за управление на риска, каквото насока дава и проучването на Британското дружество на психолозите. Гладните трейдъри са по-високорисковите трейдъри."