Гледайте децата, а не телефона си

2877
Гледайте децата, а не телефона си

© Pixabay

В топъл зимен ден в Аризона аз и 2-годишният ми син се гонехме из парка. Той обожава да тича, а аз да го гоня. Друго момченце се присъедини към нас и продължихме, като избяхме близо 800 м от мястото, от което тръгнахме.

Гледах постоянно напред към сина ми и назад към момченцето, което ни следваше. Неговата майка не се виждаше никъде. Чувствах се отговорна за това дете, което никога преди това не бях виждала, пише Масада Сигъл в WSJ.

След това се върнахме до пясъчника на площадката и аз извиках “Чие е това момченце?” Неговата майка вдигна поглед от телефона и каза: “Мое. Защо?” “Той тича с нас до другия край на парка", отвърнах аз.

Тя изглеждаше изненадана и започна да му се кара: “Трябва да стоиш тук наблизо и да не се отдалечаваш.” След това отново впери поглед в телефона си. Каквото и да четеше, изглежда бе по-завладяващо от това какво прави нейният син.

Споделих тази история на една съседка и тя си спомни как веднъж наблюдавала с ужас как майка, която била прекалено заета да гледа в телефона си, не забелязала, че ръката на детето й се била заклещила във вратата на асансьора, разказва Сигъл.

Накъдето и да се обърна в днешно време, хората обръщат внимание на телефоните си вместо на своите деца. Наскоро със сина ми играехме баскетбол. Бяхме на площадката почти два часа, като тичахме и хвърляхме топка.

Една жена приближи до мен и каза: “Вие сте добра майка.” Попитах защо. “Наблюдавах ви как играете със сина си, докато тренирах и вие наистина му обръщате внимание. Дните са дълги, но годините отлитат бързо.”

13 неща, които психически устойчивите родители не правятОтлеждането на психически устойчиви деца, които са подготвени да се справят с предизвикателствата на реалния живот, изисква родителите да се откажат от нездравословните, но въпреки това популярни родителски практики, които лишават децата им от психическата сила


Всеки иска внимание. Децата най-вече имат нужда от него. Като оставям телефона настрана, всички печелим. По-наясно съм с това, което се случва около мен, а всеки ден синът ми ми разкрива нови аспекти от себе си – съставя изречения с нови думи, помага на дървета, когато клоните им са паднали (неговото решение е да ги залепи обратно).

Тези ценни моменти са мимолетни и лесно могат да бъдат пропуснати, казва Сигъл.

Както повечето хора, аз също съм пристрастена към телефона си, но давам най-доброто от себе си, за да съм концентрирана върху наистина важните неща. Времето, което губя в разглеждане на социалните медии, или в четене на имейли, никога не може да бъде върнато обратно.

Може би е време всички ние да отклоним поглед от проклетите телефони и да се концентрираме върху децата си. Те заслужават нашето внимание. Те не чакат, за да растат и ако изпускате тези моменти, те си отиват безвъзвратно, казва Сигъл.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...