Гледайте децата, а не телефона си

2807
Гледайте децата, а не телефона си

© Pixabay

В топъл зимен ден в Аризона аз и 2-годишният ми син се гонехме из парка. Той обожава да тича, а аз да го гоня. Друго момченце се присъедини към нас и продължихме, като избяхме близо 800 м от мястото, от което тръгнахме.

Гледах постоянно напред към сина ми и назад към момченцето, което ни следваше. Неговата майка не се виждаше никъде. Чувствах се отговорна за това дете, което никога преди това не бях виждала, пише Масада Сигъл в WSJ.

След това се върнахме до пясъчника на площадката и аз извиках “Чие е това момченце?” Неговата майка вдигна поглед от телефона и каза: “Мое. Защо?” “Той тича с нас до другия край на парка", отвърнах аз.

Тя изглеждаше изненадана и започна да му се кара: “Трябва да стоиш тук наблизо и да не се отдалечаваш.” След това отново впери поглед в телефона си. Каквото и да четеше, изглежда бе по-завладяващо от това какво прави нейният син.

Споделих тази история на една съседка и тя си спомни как веднъж наблюдавала с ужас как майка, която била прекалено заета да гледа в телефона си, не забелязала, че ръката на детето й се била заклещила във вратата на асансьора, разказва Сигъл.

Накъдето и да се обърна в днешно време, хората обръщат внимание на телефоните си вместо на своите деца. Наскоро със сина ми играехме баскетбол. Бяхме на площадката почти два часа, като тичахме и хвърляхме топка.

Една жена приближи до мен и каза: “Вие сте добра майка.” Попитах защо. “Наблюдавах ви как играете със сина си, докато тренирах и вие наистина му обръщате внимание. Дните са дълги, но годините отлитат бързо.”

13 неща, които психически устойчивите родители не правятОтлеждането на психически устойчиви деца, които са подготвени да се справят с предизвикателствата на реалния живот, изисква родителите да се откажат от нездравословните, но въпреки това популярни родителски практики, които лишават децата им от психическата сила


Всеки иска внимание. Децата най-вече имат нужда от него. Като оставям телефона настрана, всички печелим. По-наясно съм с това, което се случва около мен, а всеки ден синът ми ми разкрива нови аспекти от себе си – съставя изречения с нови думи, помага на дървета, когато клоните им са паднали (неговото решение е да ги залепи обратно).

Тези ценни моменти са мимолетни и лесно могат да бъдат пропуснати, казва Сигъл.

Както повечето хора, аз също съм пристрастена към телефона си, но давам най-доброто от себе си, за да съм концентрирана върху наистина важните неща. Времето, което губя в разглеждане на социалните медии, или в четене на имейли, никога не може да бъде върнато обратно.

Може би е време всички ние да отклоним поглед от проклетите телефони и да се концентрираме върху децата си. Те заслужават нашето внимание. Те не чакат, за да растат и ако изпускате тези моменти, те си отиват безвъзвратно, казва Сигъл.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg