Goldman Sachs става поемател на IPO за 350 млн. долара

837
Goldman Sachs става поемател на IPO за 350 млн. долара

Инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc. е обявила плановете си да стане поемател на първично публично предлагане на акции на компания от типа SPAC (компании със специална инвестиционна цел), предава Reuters. IPO-то цели да набере 350 млн. долара за компанията Liberty Lane Acquisition Corp.

Новата компания, която е основана на 7 март 2008 г., е направила значителни промени в типичната структура на IPO-то на подобни дружества. В резултат на това мениджмънтът на компания ще получи по-малък дял от нея от обикновеното. IPO-то би могло да набере до 402.5 млн. долара, ако има достатъчно търсене.

Компаниите със специална инвестиционна цел се основават с единствената цел да придобият друга компания. Стандартният срок за това е две години, както е в случая с Liberty Lane Acquisition.

Подобни компании са набрали повече от 12 млрд. долара от над 60 първични публични предлагания на акции през миналата година. Цифрата е възлизала на 2.6 млрд долара през 2006. Те са набрали около една четвърт от всички приходи от IPO-та в САЩ през 2007 г.

Според съобщението на компанията до Комисията по ценни книжа и борси (SEC) основателите й ще получат само 7.5% от нея след IPO-то - значително по-малко от стандартните 20% за такива предлагания.

Liberty Lane Acquisition ще предложи 35 млн. дяла, състоящи се от 35 млн. обикновени акции и 17.5 млн. варанти на цена от 10.00 долара за дял. Всеки дял се състои от една обикновена акция и половин варант, което е направено с цел ограничаване на размиването на публичното акционерно участие. Акциите и варантите могат да се търгуват отделно. Компанията очаква да набере 350 млн. долара.

Liberty Lane Acquisition планира да листне акциите и варантите на Aмериканската фондова борса (Amex). Датата на IPO-то все още не е обявена.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg