Голям ум = много приятели

2616
Голям ум = много приятели

Учени от Оксфордския университет установиха, че по-умните хора имат повече приятели. Изследователският екип на проф. Робин Дънбар откри пряка зависимост между броя на приятелствата, които човек поддържа, и размера на орбиталните зони на техния префронтален кортекс – областта на мозъка, разположена над очите, съобщава БТА.

По време на тестовете били изследвани 40 души, като учените анализирали томографски снимки на техните мозъци и по-специално на раздела, отговорен за мисленето на високо ниво.

Доброволците били помолени да направят и списък на хората, с които поддържат редовни социални, а не професионални контакти.

Те преминали през тестове, с които да се установи способността им да разбират чувствата и мислите на другите хора – един от най-важните аспекти на социалното общуване.

Проучването недвусмислено установило връзка между големите приятелски общности на изследваните и обема на префронталния им кортекс. Екипът за пръв път научно доказал, че способността на хората да общуват се определя от големината на мозъка им.

"Резултатите от нашето изследване ни помогнаха да разберем механизмите, благодарение на които човешкият мозък се е развил толкова по-осезаемо, в сравнение с другите примати, отбеляза проф. Робин Дънбар. Фронталните дялове на човешкия мозък бележат драстичен растеж през последните 500 хил. години."

В групата на изследваните доброволци били включени студенти на следдипломна квалификация с потенциално изравнени възможности за социални контакти.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg