Днешният Doodle на Google е посветен на... фалафела - най-доброто нещо, което някога се е случвало на нахута, с изключение на хумуса, разбира се, посочват от търсачката.

Въпреки че точният произход на тази пикантна улична храна е изгубен в мъглата на времето, фалафелът се приготвя от векове в много различни култури.

Индия произвежда по-голямата част от нахута в световен мащаб, който в момента е в разгара на сезона.

В Египет зърната се използват, за да се приготвят вкусни, хрупкави топки от пържен растителен протеин, известни като „таамия”. А пък в Израел има песен, озаглавена „И ние имаме фалафел."

С течение на времето по целия свят се влагат все повече еклектични съставки и подправки във фалафела, вариращи от немско кисело зеле, през иракски пържен патладжан до индийски сос от манго.

Храни, които трябва да ядете само на определени местаЗа да усетите автентичния вкус...

Дори и по-новите варианти на тази храна обаче, като червения фалафел (приготвен с печени чушки, домати и пикантно кисело мляко) или оранжевия фалафел (направен със сладки картофи, зеле, мед и джинджифил) запазват основната формула на рецептата, в която винаги присъства нахутът.

Най-големият фалафел в света, тежащ 74.8 килограма и достигащ височина от 152 см, е приготвен в продължение на 25 минути в Landmark Hotel в Аман, Йордания.