Градовете с най-много небостъргачи в света

22278
Градовете с най-много небостъргачи в света

В почти всеки по-голям и добре развит град в света има много небостъргачи, които осигуряват невероятна гледка от земята, но и от въздуха. Броят на небостъргачите се различава значително в отделните градове, но превес взима Азия.

Тук възниква въпросът, защо това явление е особено изразено на Изток, но не и в редица европейски или американски градове с процъфтяваща икономика. Задвижвани от бърз икономически растеж и постоянно увеличаващият се брой на милионерите, инвестициите в недвижими имоти са във възход в Азия.

Изграждането на небостъргачи за много от тези инвеститори е начин да максимизират стойността на техните земи и да постигнат по-голяма възвръщаемост на инвестициите. Повечето от азиатските градове, като Хонконг, са гъсто населени, което оказва натиск върху цената на земята.

Затова небостъргачите се оказват алтернатива. В много азиатски страни имат много лоши терени, на които често не е позволено строителството, затова на местата, на които е възможно, се издигат високи сгради.

Някои градове пък строят небостъргачи, за да покажат архитектурното и технологично постижение, за да привличат инвеститори и като част от държавната политика. Същевременно трябва да се отчете фактът, че някои европейски страни и американски градове ограничават строителството на високи сгради, за да опазят ландшафта и архитектурата на града.

И все пак тенденцията в големите азиатски градове е за строителство на все повече високи сгради. Ето и тези, в които има най-много небостъргачи: 


10. Шенжен, Китай - 74 небостъргачаТози град служи като важна връзка между Континентален Китай и Хонконг и има бързо развиваща се икономика. Известен е и като търговска дестинация с редица високи молове сред своите небостъргачи.

Както е с повечето от най-големите градове на Китай, и тук земята за строителство е ограничена, а населението бързо се разраства.

9. Сингапур, Сингапур – 75 небостъргача

Сингапур се е издигна от развиваща се страна в една от най-големите икономически сили в цяла Азия. Нейната икономика се задвижва от технологиите, като иновациите намират израз и в уникалните архитектурни проекти в целия град.

Повечето от хората в Сингапур са мигрирали в страната от различни части на Азия, което се отразява на разнообразните проекти. И този град страда от липса на  достатъчно място за строителство, поради което повечето сгради се издигат високо, а резултатът е един от най-красивите пейзажи в света.

8. Чонгкуинг, Китай – 81 небостъргача

Това е четвъртата по големина община в Китай и сред най-важните за икономиката на страната. Градът е с неравен терен и е заобиколен от много природни ресурси, на което се дължи просперитетът му.

Очаква се да се превърне в един от най-важните градове в Китай поради бързото му икономическо развитие. За да се запази голяма част от естествената среда, се налага изграждане на небостъргачи. Очаква се населението на града да нарасне 30 пъти в следващите пет десетилетия.

7. Гуанджоу, Китай – 92 небостъргача

Сблъсквайки се с подобни логистични проблеми в строителството, както и повечето други големи азиатски градове, Гуанджоу също се опитва да реши проблема със земята чрез изграждане на небостъргачи, за да побере огромното си население в тях.

Разположен недалеч от Южнокитайско море, Хонконг и Макао, на Перлената река, градът е сред важните търговски центрове.

6. Токио, Япония – 116 небостъргача

Япония е известна със своите инвестиции в модерни технологии и това е много ясно отразено в небостъргачите, които са разпръснати из целия град.

Градът има голямо население, за сметка на ограничено пространство за строителство. Проблем е и фактът, че Токио има лош терен, което прави достъпната за строителство земя още по-оскъдна.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

nwi
# 0
13:01 | 15 January 2017
v xong kong sa 2 puti poveche
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg