От биотехнологиите до биобъргърите остава само една крачка. През тази седмица в Лондон ще бъде предложен първият хамбургер с месо от епруветка .

Стекът от 140 г е произведен от стволови клетки в лаборатория на Университета в Маастрихт, съобщава Daily Mail. Но голямата новина най-вероятно ще се окаже цената му: 250 000 паунда (290 000 евро).

Създателят на необикновения хамбургер е Марк Пост – човек, който е повече лаборант, отколкото готвач.

Той смята, че технологията е революционна за справяне с кризата в селското стопанство. Повече за неговата технология можете да научите тук.

Превръщането на стволовите клетки в годно за консумация месо е процес, който протича на четири етапа.

Вижте още:Компания ще произвежда принтирано 3D месо

Първо – ученият изолира клетки от мускулите на крава. После ги инкубира в специална хранителна среда. По време на този етап те се размножават и се превръщат в тъкан с плътността на варено яйце. И накрая, 3000 ленти от месо, отглеждано в лабораторията, се смилат заедно с 200 броя от животински мазнини, също от епруветка, за да образуват една пържола.

Процесът е бавен и много скъп, но изследователят се надява да успее да създаде хамбургер за само шест седмици.

Изследванията са финансирани от холандското правителство и дарения. Така например анонимен дарител внесе 300 000 евро за напредъка на проекта.

Остава ни само да дегустираме, за да решим дали изкуственото месо не се различава на вкус от естественото, както и да убедим потребителите в качеството му.