Химимпорт запази дела си в Зърнени храни България

1018
Химимпорт запази дела си в Зърнени храни България

Химимпорт АД запазва дяловото си участие от капитала на Зърнени храни България, което възлиза на 53.96%, съобщи днес по време на официалното представяне на компанията Георги Трифонов, изпълнителен директор на дружеството.

По време на проведеното вторично публично предлагане продавач бе Химимвест предприятие - Лихтенщайн, допълни Трифонов.

Той сподели, че само инвестицията във втората инсталация на изграждания завод за биодизел в Провадия е на стойност 100 млн. лв. Пусковият срок на завода е насрочен за март 2008 г.

„В момента се оглеждат няколко места и за изграждането на втори завод за биодизел, а предстои и модернизация на производствената линия за олио в Провадия. Към момента дружеството има 8% от пазара на олио в страна, като се очаква до края на 2008 г. да нарасне с 50%.

В Зърнени храни България АД влизат Слънчеви лъчи България АД, Зърнени храни трейд АД-София, Химимпорт Агрохимикали ЕООД-София, Зърнени храни–Вълчи дол АД-София, Бек Интернешънъл АД-София, Зора АД-Русе, Прима Агрохим ЕООД-Добрич, и Зърнени храни Балчик ЕАД-София.

Продажбите за настоящата 2007 г. се очаква да възлязат на 124.5 млн. лв., а нетната печалба на 12.97 млн. лв. За 2008 г. прогнозата е за ръст но постъпленията до 285.7 млн. лв., а на положителния финансов резултат до 21.75 млн. лв.

До 2012 г. компанията си е поставила за цел 10% пазарен дял при зърнените култури, 33% при маслодайните семена, 66% при биодизела и 33% за рафинираните масла.

За 2012 г. прогнозните финансови резултати включват продажби от 756.8 млн. лв. и нетна печалба в размер на 69.85 млн. лв.

Днес книжата на компанията бяха въведени за търговия на Българска фондова борса с присвоен борсов код ZHBG. Налице са lock-up споразумение за период от 180 дни след датата на разпределение, както и едногодишен период, през който дружеството не може да увеличава капитала си.

До 12.30 ч. по позицията се изтъргуваха 639 хил. акции на нива от 4.20 и 5.10 лв. за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg