Хипопотамите могат да различават гласовете на своите приятели

833
Хипопотамите могат да различават гласовете на своите приятели

© Unsplash.com

Дивите хипопотами са шумни същества, а викът, който издават, пътува на дълго разстояние през езера и реки.

Досега обаче точната функция на "гърлените сигнали", които животните издават, беше мистерия.

Учени, които изучават хипопатмите в резерват в Африка, твърдят, че отличителните сигнали позволяват на огромните бозайници да различават приятели от врагове.


Според екипа от учени животните вероятно различават и отделни индивиди по техните гласове.

Основният автор на проучването - професор Никола Матевон от университета на Сен Етиен във Франция, е изучавал звуците, които животните издават по цял свят - от леопарди и тюлени до хиени.

Той твърди, че хипопотамите имат голям гласов репертоар, в това число сумтене, рев и "гърлени сигнали", но за социалното им общуване се знае много малко.

"Техният сигнал съдържа информация за идентичността им, така че те имат 'гласове' и могат да се различават един друг по гласовете," казва той. "Тази способност за разпознаване подкрепя социалните отношения между отделните индивиди."

Любопитни факти, показващи колко малко знаем за светаИ колко чудатости има около нас

За да разберат повече за общуването между хипопотамите, френските учени са записвали звуците, които издават огромните животни в резервата Мапуто в Мозамбик.

Гърленият хриптящ звук е най-често използван от хипопотамите и достига до най-далече, като пътува до 1 км, според проучването.

Биолозите са записали тези сигнали на хипопотами и след това са ги пускали от брега на езера, за да видят как ще реагират други хипопотами, информира BBC.

Те са открили, че хипопотамите могат да различат свои приятели, съседи и непознати хипопотами по гласовете. Освен че могат да различават приятел от враг (или поне от непознати хипопотами), животните могат вероятно да различават конкретни хипопотами, смятат учените, макар че не могат да бъдат абсолютно сигурни в това.

И въпреки че изглежда, че се излежават около и във водата, огромните бозайници съвсем ясно обръщат внимание на случаващото се около тях и са реагирали незабавно на пуснатия им звук.

Животните реагирали по-агресивно на гласа на неизвестни хипоптами с по-бързи, по-силни и по-чести сигнали, често придружение с маркиране на теротирия чрез разпръскване на изпражнения.

Професор Матевон казва, че е важно да научим повече за биологията и поведението на хипопотамите, за да се избягват конфликти между хората и животните.

Хипопотамите в дивата природа все още не са застрашени, но броят им намалява бързо. Те са източник на конфликти с хората, като причиняват стотици смъртни случаи всяка година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

КъдяСиЦвято
# 0
21:01 | 25 January 2022
Хипопотамът Ал Фашагата от СДС-то - също .
КъдяСиЦвято
# 1
21:01 | 25 January 2022
Хипопотамът Ал Фашагата от СДС-то - също .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg