Холандският професор Арнолд ван Хойс препоръчва консумирането на буболечки като екологична алтернатива на месото. Според ученият, яденето на буболечки и насекоми ще помогне в борбата с климатичните промени, кризата с храните и намаляващите водни ресурси на Земята.

Професорът подчертава, че насекомите съдържат много повече протеини, отколкото месото на едрия рогат добитък, отглеждането им е по-евтино и не е свързано с отделянето на големи количества въглерод. Според Ван Хойс основният проблем в промяната на хранителните навици са психологическите бариери на възрастните, тъй като децата могат без проблеми да сдъвчат буболечка.

Ученият организира лекции, дегустации и курсове съвместно с професионален готвач, който показва как се приготвят различни ястия с насекоми, скакалци и червеи, отгледани специално за човешка консумация в холандска ферма. За да насърчи консумацията на полезните насекоми той дори планира да издаде готварска книга с рецепти за буболечки.

Източник: БНР