Храни, които променят света

10194
Храни, които променят света

Храната е вълнуваща и няма съмнение, че заема голяма част от ежедневието ни и е жизненоважна за всички нас. Ето защо обичаме да я приготвяме, споделяме и дори да го документираме със снимки в социални медии. Тя ни радва, дава ни наслада и дори помага в общуването.

Разбира се, всичко това е много впечатляващо, но е трудно да си представите, че някои храни имат още по-голяма история и са оказали изключително голямо въздействие върху живота на хората, променяйки дори света.

Вижте някои от тези храни, предизвикали революция. 

Гарум

Това е една от най-старите подправки в света и макар че не е в оригиналната си форма, National Geographic я посочва като версия на днешния рибен сос. Той е бил основна съставка в римската кухня, прави се от ферментирали рибни черва и сол и е използван за готвене и дори в медицината.

Гарум е бил толкова търсен в древния римски свят, че е допринесъл за създаването на големи търговски мрежи.

Чай

Чаят е един от най-основните британски напитки от 19-ти век. По това време Великобритания контролира огромни части от света, но нещо, върху което няма голям контрол, е цената на чая, внасян от Китай. Тяхното решение да променят това, се смята за "най-големият единен акт на корпоративен шпионаж в историята". Империята изпраща човек на име Робърт Фортън в Китай, който трябва да пренесе част от тайните на отглеждане на чай в Индия, която е контролирана от Великобритания. Индийската индустрия за чай не само процъфтява, но дори надминава производството в Китай. Действията на Фортън оказат голямо влияние върху търговията, икономиката и земеделието както в Китай, така и в Индия.

Риба и морски дарове

Обичате ли морски дарове? Ако е така, значи имате нещо общо с нашите най-древни предци. Според изследователи от Института за еволюционна антропология на Макс Планк (чрез New Scientist), нашите предци вероятно са оцелели, благодарение на богатството на морето. Преди десетки хиляди години неандерталците са се хранели предимно с дивечови животни. Изследване на древни обекти и кости, датиращи от 40 000 години, показва, че Homo sapiens, от друга страна, ловува в морска и сладководна среда. Когато основните източници на храна на неандерталците започват да намаляват, именно морска храна помага за оцеляването.

Ром

Той е не само любима напитка, но и играе огромна роля във формирането на света, особено между 15-ти и 17-ти век. Това се случва по време на експедициите, когато европейски мореплаватели се насочват към другите континенти.

Ромът е основна напитка по време на тези дълги пътувания по море, а на него също така е приписван и възхода на британската флота. Реално Нова Англия построява цели икономики върху производството на ром. Той е бил транспортиран до западния бряг на Африка и бил разменна монета за роби. Тези роби са отведени в Западна Индия и търгувани за меласа, която след това е транспортирана в Нова Англия и използвана за производство на ром.

Картофи

Невъзможно е да си представим как ще изглежда светът без картофи, защото те несъмнено са помогнали за оформянето на историята. Инките са отглеждали картофи, а когато изследователите ги пренасят в Европа те се превръщат в основен продукт.  Картофите са масова култура, която може да изхранва милиони хора, а новопосадените картофени култури не само са помогнали при европейския глад, но и са позволили на страните да хранят все по-големи и по-големи популации. На свой ред те водят до по-висок обем на труда, по-голяма военна сила и предимство по време на индустриализацията.

Как изглеждат плодовете и зеленчуците, преди да влязат в магазинаНие всички знаем как изглеждат плодовете и зеленчуците, когато са поставени на рафта в супермаркета

Вино

Виното оказва огромно влияние върху развитието на света, както го познаваме, и е част от нещата, които формират историята. Произходът на гроздето е от Средиземноморието и въпреки че култивацията е започнала в Египет, скоро то се разпростира в райони, където почвата и климатът са подходящи за отглеждане на грозде и производство на вино. Тези райони формират едни от най-ранните търговски маршрути, а местата, които са най-подходящи за отглеждане на грозде, стават най-старите населени места и градове.

Хляб

Според Лестър Браун от Института за политика на Земята, има един сигурен начин да се каже колко близо е едно общество до бунт: наблюдавайте цената на зърното. Звучи странно, но растящите цени на хляба и недостигът им води до истински бунтове преди, като най-известните са по време на Френската революция от 1789 г. Хлябът не е единственият, но е основният задействащ фактор, който кара френската общественост да се разбунтува и да свали управляващата ги класа.

Това се случва отново през 1795 г., когато лошото време и лошата реколта предизвикват национален недостиг на хляб във Великобритания. В рамките на година има поне 74 бунта. Движения и недоволства водят дори до гражданска война в САЩ.

Царевица

Според Би Би Си, тя е на около 9000 години. Ранната царевица изглежда съвсем различна от сладката царевица, която днес познаваме и през годините претърпява огромна метаморфоза.

В САЩ царевицата е била не само храна, а валута. С нея се е плащало за роби, за храна и гориво. По-малко от 10 процента от всички царевични насаждения се консумират от хората и това означава, че свят без царевица е доста немислим.

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...