10 емблематични храни, защитени със закон

8578
10 емблематични храни, защитени със закон

Някои храни и напитки са толкова свързани с определен регион, че ако бъдат произведени на друго място, няма да бъдат със същото качество.

За да се защитят потребителите от измами в закупуване на променени версии (и да изградят своите национални продукти), много страни са приели закони, защитаващи специфични методи за получаване на тези деликатеси - от бира в Германия до моцарела в Италия.

Ето какво трябва да знаете, преди да се насладите на някои от най-известните в света хранителни продукти.

Бира, Германия

През тази година се отбелязат 500 години от германския закон за чистота на бирата. Създаден от Уилям IV, дюк на Бавария, законът определя точните съставки, необходими за варенето на бира: ечемик, хмел, вода, а по-късно мая.

Законът помага на Германия да спечели славата си на страната с най-добрата бира. Според настоящите пивовари обаче той им пречи да разгърнат творческото си вдъхновение. Пивовари, които не зачитат закона, добавяйки плодове или подправки, трябва да махнат наименованието „бира“ от етикета.

Текила, Мексико

Много спиртни напитки могат да бъдат направени от агаве, за да бъдат наречени Текила, но истинската напитка трябва да има най-малко 51% от специален сорт агаве. На тези растения им отнема между шест и осем години, за да узреят и трябва да достигнат 3 метра, за да бъдат готови за бране и дестилация.

В Мексико има създаден специален регулаторен съвет, който определя стандартите на истинската напитка. Тя може да се произвежда само в рамките на пет региона в Мексико - включително в района на Халиско, където червената вулканична почва е особено добра за отглеждане на агаве.

Пармиджано-Реджано, Италия

Пармезанът често е наричан Кралят на сирената и Европейският съюз защитава короната му. Сиренето може да бъде произведено само в региона на Северна Италия – според Европейското законодателство, ако не бъде от тук, не може да бъде наречено Пармиджано-Реджано (или Пармезан).

Освен в Европа, никъде на друго място името не може да се използва. Ето начин да проверите дали купувате истински продукт.

Когато са на една година, ръчно направените пити сирене се проверяват и ако имат някакъв дефект или несъвършенство, не получват специалния етикет. След две години те са готови за продажба и трябва да имат ядков вкус. Което е знак за качество на продукта.

Биволска моцарела, Италия

Тя е направена от млякото на италиански сорт биволи и е защитен продукт от 1990 година. Според закона може да се произвежда само в определен район на Италия. Сиренето има специален етикет, че се произвежда в района на Неапол, въпреки че моцарела от биволско мляко се прави по целия свят, включително в Швейцария и Съединените щати.

За много производители обаче е трудно да възпроизведат оригинала, защото истинската моцарела се прави всеки ден, тя е изключително кремообразна и ароматна, което се дължи на факта, че биволското мляко има два пъти повече мазнини от кравето мляко.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас