Мазна риба, като сардини и сьомга, е идеална за мозъка. Това се казва във всяка статия за здравословно хранене. Това, което не се споменава в тези публикации, е ужасеният поглед на колегите ви, който ще си навлечете, ако опитате тези и други миризливи храни, стимулиращи мозъка, на работното място.

Има ли храни, които са добри за мозъка, но също така са лесни за ядене на бюрото, не изискват сериозно готвене и не излъчват лоши миризми? За съжаление, отговорът е, че не са много. Сайтът Inc.com споменава някои от тях.

1. Орехи

Изследвания установиха, че орехите не само понижават лошия холестерол, но също така намаляват биомаркерите, свързвани със стреса. Превод: консумирането на шепа орехи всеки ден помага на тялото ви да се пребори по-добре със стреса.

2. Хикама

Това, което е добро за стомаха, е добро и за мозъка, а хикамата е пълна с благоприятни за стомаха фибри и също така е богата на витамин Б6, фолиеви киселини и витамин Е.

3. Боровинки

Освен че са изключително вкусни и лесни за съхранение на бюрото, изследвания върху животни установиха, че боровинките подобряват краткосрочната памет.

4. Черен шоколад

Съжаляваме, почитатели на млечния шоколад, но когато става въпрос за хранене, черният е най-добър. С малко кофеин, голямо количество флавоноиди и много какао, богато на антиоксиданти, черният шоколад е идеален стимулат за уморен мозък.

5. Тиквени семки

Богати на цинк, който помага за подобряването на паметта и когнитивните функции, тиквените семки съдържат също много магнезий, витамин Б и триптофан, прекурсор на серотонина, който стимулира мозъчната дейност.

6. Зелена салата

Нарежете спанак и дори цвекло заради хранителните им съставки, които стимулират кръвообръщението в мозъка, добавете домати с техните защитни антиоксиданти, спиращи свободните радикали, и поръсете с дресинг, приготвен с още една суперхрана за мозъка – екстра върджин зехтин.

7. Авокадо

То е богато на мононенаситени мазнини (добрия вид мазнини) и е отличен източник на витамин Е, който според редица изследвания помага за намаляването на риска от развитие на Алцхаймер.

8. Фъстъчено масло

Консумирайте го с лъжица или го намажете върху пълнозърнест хляб. И в двата случая фъстъченото масло е още един прекрасен източник на здравословни мазнини, подхранващи мозъка, както и на витамин Е.

9. Йерба мате

Тонусът ви спада следобед? Бразилски учени установиха, че йерба мате - билков чай, извличан от южноамериканско растение, може да подобри краткосрочната мозъчна дейност. Това вероятно се дължи на стимуланти като кофеина, смятат учените.

10. Овесени ядки

Овесените ядки са бърза, лесна закуска с много добро странично предимство – сложните въглехидрати в овеса се разграждат много бавно и това поддържа мозъка тонизиран много часове.