10 мита и истини за храната, които трябва да знаете

10268
10 мита и истини за храната, които трябва да знаете

Понякога си мислим, че знаем всичко за храненето и готвенето, но се оказва, че често голяма част от нещата са просто мит. Предлагаме ви преглед на някои от най-големите заблуди, в които вярваме.

Нищо лошо няма да се случи, ако ям храна с изтекъл срок на годност

Мит: срокът на годност всъщност показва, че след тази дата продуктът губи своите качества и хранителни стойности. Изключение от това правят храни, които не се развалят, с много стабилизатори и консерванти.

Никога не размразявайте храна на стайна температура

Истина: ако размразявате месо на стайна температура, бактериите в него се удвояват на всеки 20 минути. Затова, размразявайте в хладилника.

Не е безопасно да ядете храна от леко смачкана тенекиена консерва

Мит: ако кутията не е спукана или отворена неправилно, няма опасност да ядете от консервата.

По време на готвене алкохолът извира напълно

Мит: когато храната ври, 85% от алкохола остава. При час бавно готвене – 25%, а след 3 часа  - само 5%.

Остатъците от храна могат да се запазят до една седмица

Мит: не ги дръжте повече от три дни. Ако мислите, че няма да може да изядете нещо до тогава, сложете го във фризера.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg