15 ужасно отвратителни ястия, сервирани в най-елитните ресторанти

56459
15 ужасно отвратителни ястия, сервирани в най-елитните ресторанти

Консумирането на храна е едно от малкото неща, които всички човешки същества правят. Без значение какъв сте и от къде идвате – вие трябва да се храните, за да живеете.

Какво ще сложите в чинията си обаче зависи от вашия вкус, произход и местоположение. Има огромно разнообразие от ястия, които различните култури и народи традиционно консумират. Част от храните, които са деликатеси в определени райони на света, обаче изглеждат поразително отблъскващи в други.

Нарастващата глобализация означава, че хората днес се срещат с екзотични и чуждестранни храни много по-често, отколкото по всяко друго време в историята.

Така че човечеството все по-често експериментира с нови храни, а за вниманието на консуматорите се борят все повече готвачи и ресторанти. За да си гарантират клиенти, често те пускат на пазара скандални ястия, плод на богато въображение и ексцентрични експерименти.

Вижте най-отвратителните ястия, които сервират елитните ресторанти по света. Питаме се – наистина ли някой плаща, за да ги яде?

15. Tête De Veau

Това е френско ястие, което буквално се превежда като „глава на теле“. Както може би се досещате от името, тази храна е направена с помощта на череп на крава и се е превърнала в деликатес във Франция, където често се сервира в ресторанти от висок клас.

Точният му произход е неясен, но ястието е популярно и в Италия. Поради факта, че се прави трудно и отнема много време да бъде приготвено, Tête De Veau не е нещо, което французите правят на печката у дома.

Вместо това ястието се превърнало в деликатес за специални поводи, сервирано в заведения със звезда Michelin. Приготвя се, когато телешката глава се вари в подправки за няколко часа, сервира се покрита с мазнина и разнообразие от различни сосове.

14. Octopop

През последните няколко години се наблюдава истинска експлозия в популярността на морските дарове, като рецепти, които някога са били приготвяни само на места, като например Япония, днес са все по-разпространени в европейските държави и САЩ.

Това явно има нещо общо с молекулната гастрономия, където готвачи експериментират с храна чрез създаване на изключително странни ястия.

Може би най-странното от всички тях може да се намери в Burh al-Arab hotel в Дубай. Австралийският готвач Адам Мелонас се грижи за тази част от менюто, която е известна като Octopop, или октопод-близалка.

Това е печено месо от октопод, което чрез специален метод с вакуум и ензими се превръща в един от най-популярните и поръчвани елементи от менюто.

13. Century Eggs

Така наречените хилядолетни яйца представляват консервирана храна, главно китайски деликатес, който се продава от улични търговци, но поради интереса към него може да се намери и в скъпите ресторанти.

Странното оцветяване на яйцата идва от специален процес, при който към тях се добавя смес от пепел, глина и сол.

Това води до по-тъмния цвят на жълтъка, а вкусът на яйцето е променен благодарение на амоняк и водороден сулфид, който се създава в резултат на алкална сол.

12. Храни с течен азот

Въпреки факта, че теченият азот не е нещо, с което трябва да се играе, повечето елитни ресторанти го използват при подготовката на различни видове храни и напитки.

Всичко - от сладолед до коктейли, се охлажда с помощта на течен азот, тъй като той не само е много ефективен, но също така води до страхотен визуален ефект, когато парата се издига от ястието.

Засега нищо гнусно, нали? Малко хора обаче знаят, че именно течен азот се използва както за охлаждане на компютърна техника, така и в медицината за отстраняване на кожа, брадавици и тъкан.

Освен това той може да е изключително опасен - в състояние е да причини криогенни изгаряния, измръзвания и дори задушаване, ако не се използва правилно.

11. Casu Marzu

Целият процес на производство на този тип сирене не е точно апетитен, но пък е факт, че в резултат се получава храна, която много хора консумират.

Това е специалитет от Сардиния, при който се използва овче мляко. Това сирене е много скъпо, въпреки че е пълно с ларви на живи насекоми.

Именно те му помагат да ферментира до състояние, в което е годно за ядене. И не, ларвите не се отстраняват, консумира се с тях.

10. Oursins

Трудно е да се опише тази храна – всъщност това са морски таралежи. Малки подводни същества, покрити с шипове, които живеят на дъното на океана.

Подобно на стридите, трябва да отворите черупката им, преди да ги изядете. За повечето хора са изключително отблъскващи заради странната им текстура и ужасяваща миризма.

Продават се и в супермаркетите, въпреки че повечето хора ги консумират в ресторанти, защото са изключително трудни за приготвяне.

Изискват се специални инструменти, с които да разбиете черупката и да отстраните острите шипове. Топ ресторанти във Франция дори имат свои експерти, които да разрязват морските таралежи правилно.

Вижте още: Отровни храни, които често ядем

9. Blodplättar

Blodplättar е скандинавска храна, която може да бъде намерена в скъпи ресторанти в цялата област. Тя е особено популярна в Швеция и Финландия, където е известна като veriohukainen.

На пръв поглед това може да ви изглежда като обикновена палачинка с шоколад, но истината е, че blodplättar всъщност е ястие, което се прави от свинска кръв.

Въпреки че е е необичайно за хората да ядат храна, приготвена с кръв, методът за пържене на сместа е уникален. Ресторантите добавят към кървавите палачинки телешко, свинско или месо от северен елен.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg