Знаете ли, че някои зеленчуци буквално могат да бъдат отгледани от отпадъци? Не е необходимо много - само една чаша, малко вода и слънчева светлина.

Ето шест зеленчуци, чиито отпадъци не бива да изхвърляте, защото могат да ви влязат в употреба:

Зелен лук

Всичко, от което се нуждаем, са няколко корена (белите части) зелен лук. Потопете ги във вода с корените надолу.

След една седмица ще имате изобилие от любимата си подправка за салати. Просто се уверете, че сменяте водата на всеки няколко дни.

Лимонена трева

Независимо дали я използвате като защита срещу ухапване от комар или я добавяте към ястията, винаги е добре да разполагате с лимонена трева.

За да се прихване от отпадъци, трябва да отрежете листата и да сложите корените във вода на слънчево място. Подобно на лука, трябва да сменяте водата на всеки няколко дни и ще имате нови листа в рамките на една седмица.

Вижте още: 11 храни, които пълнят стомаха, но не и мозъка

Праз

В малка купа покрийте основата на вашите остатъци праз с вода. Поставете я някъде, където ще бъде огрята от слънцето.

Не забравяйте да сменяте водата и ще имате пресен зеленчук след седмица.

Чесън

Знаете колко бързо поникват скилидките чесън, нали? Тези странни зелени пъпки са действително годни за консумация, ако им позволите да израстат достатъчно.

Така че, ако видите скилидките да покълват, сложете ги в един буркан и го напълнете с достатъчно вода. След като можете да използвате зелените части на чесъна, когато поникнат.

Копър

Вече си знаете. Поставете корените копър в купа, напълнете я с вода. Оставете я на слънце и в рамките на няколко дни ще имате прясна подправка.

Маруля

Използвайте сърцевината на марулята, която обикновено никой не яде, и я поставете в съд с вода. Оставете я на слънце и в рамките на няколко дни ще имате нови листа.