Можем да бягаме, но не можем да се скрием от всички токсини, които ни дебнат в околната среда. Това не означава обаче, че не бива да се интересуваме от тях и как биват използвани в индустриалния свят.

Представяме ви четири източника на тежки метали, до които вероятно сте в непосредствена близост:

1. Живак в рибата

Ползите за здравето от консумацията на риба често са изтъквани от специалисти по здравословно хранене. Трябва обаче да знаете, че в част от рибата се съдържа изобилие от живак. А той е вреден за бременните и кърмещите жени.

Сред най-рисковите видове риба са акула, риба меч, риба тон, лаврак, камбала, марлин и др.

2. Олово в бульона от кокали

Според някои диетолози по-полезно е да се храним с бульон, приготвен от животински кокали, отколкото от животинска кожа или други продукти.

Проблемът е, че когато са изложени на контакт с оловото, животните и хората започват да трупат токсина в костните тъкани.

3. Кадмий в електронните цигари

Източник на снимката: https://ecigarettereviewed.com/

Кадмият е токсичен тежък метал, който се свързва с тежки заболявания като рак на белите дробове, панкреаса, гърдите, простата, пикочния мехур и др.

Тютюнопушенето излага човека на контакт с високи дози кадмий, за който се смята, че се дължи на замърсена почва.

4. Арсен в ориза

Оризът лесно абсорбира арсена от водата за напояване, почвата и дори от водата за готвене. Излагането на въздействието на арсена се свързва със заболявания на сърцето, бъбреците, мозъка и диабет.