Майките са идеалната информационна агенция – сред тях новините се разпространяват със скоростта на вируси през зимата. Обаче тяхната достоверност не е гарантирана.

За разлика от тази на препоръката на Световната здравна организация децата да ядат поне по три порции зеленчуци всеки ден.

Вижте 10 мита за този тип храни, които сериозно могат да навредят на здравето на децата, ако майките им повярват в тях.

1. Зеле: просто евтин пълнеж

Зелето наистина е евтина храна, но в никакъв случай не е неефективна.

Част от семейството на кръстоцветните зеленчуци, което включва зеле, карфиол, броколи и брюкселско зеле, зеленчукът е с високо съдържание на фибри за добро храносмилане и ситост, витамин C за имунната система и усвояването на желязо, както и витамин К за добро кръвообращение.

Освен това се смята, че гони рака.

2. Моркови: твърде много захар

Този зеленчук не е подходящ само за зайците. Морковите съдържат големи количества витамин А за зрението и имунитета, витамин C за силна имунна система, както и фибри.

Що се отнася до тяхната естествена захар, ключът тук е в думата „естествена“.

3. Царевица: източник на високо-фруктозен сироп

Високо-фруктозният царевичен сироп със сигурност е навредил на репутацията на царевицата, но зеленчукът и подсладителят нямат почти нищо общо.

Царевицата е високо-въглехидратен зеленчук и не бива да е единственият, който детето ви яде.

Но тя осигурява тиамин, който помага въглехидратите да се конвертират в енергия, както и фолиева киселина и антиоксиданти за здраво сърце.

Друг проблем при царевицата е, че голяма част от нея е резултат от генетично модифицирани семена, така че купувайте био варианти.

4. Краставици: нищо полезно, освен вода

Да, краставиците са 95 процента вода, като помагат на телата ни да са хидратирани в горещините.

Но те също така предоставят антиоксиданти като витамин С и бетакаротин, които ни помагат да се борим с уврежданията на клетките.

Съдържат и витамини от група В, които поддържат здравето на нервите, калий за здравето на сърцето и фибри.

Вижте още: „Здравословни“ навици, от които е по-добре да се откажете

5. Целина: отново много вода

Целината не е само средство да се разбърка Блъди Мерито. Зеленчукът осигурява витамин К за здравето на кръвта, фолиева киселина за производството на червени кръвни клетки, витамин А, фибри и да, много вода.

Освен това тя понижава кръвното налягане и намалява риска от рак.

6. Чесън: ароматен, но не и хранителен

Известен в древността (и във филмите на ужасите) като средство за гонене на вещици и вампири, в модерните времена чесънът е също толкова мощен при гоненето на болестите.

Този зеленчук доказано понижава кръвното налягане, защитава сърцето, бори се с рака и регулира нивото на кръвната захар.

Той има антибактериално и антивирусно действие, което означава, че е полезно да го ядете по време на простуда или в грипен сезон.

7. Лук: отново ароматен, но без полезни свойства

Никога не пропускайте да хапнете поне по една глава лук на ден, особено по време на сезона на алергиите.

Лукът е богат на кверцетин – антиоксидант, известен като естествен антихистамин (вещества, контролиращи алергиите).

Той е полезен за сърцето и осигурява на организма ни витамин С, калций, желязо, фолиева киселина и фибри.

Вижте още: Седем храни, които се борят с възпаленията и коремните мазнини

8. Айсберг: няма аромат, нито хранителна стойност

Една салата от айсберг може да ни осигури значителна част от дневните нужди от витамин К, който пази здравето на кръвта и костите ни, както и витамин А, полезен за нашето зрение и имунитет.

Да, по-тъмните сортове марули и зелени зеленчуци носят повече ползи, но ако детето ви иска да яде айсберг, поощрете го.

9. Магданоз: просто подправка

Каква загуба, че тази билка най-често се използва просто като подправка... Защото тя ни носи 33 пъти повече витамин C, 16 пъти повече витамин К, 6 пъти повече желязо и 4 пъти повече калций от една маруля.

О, и не забравяйте - фолиева киселина, фибри и вода.

10. Картофи: прекалено много въглехидрати

Картофите имат лоша репутация, която се дължи както на високото им съдържание на въглехидрати, така и на пържените им варианти.

В действителност те осигуряват два пъти повече калий от бананите, витамин В6 за нервите и настроението, витамин С и фибри.

Картофите имат висок гликемичен индекс, което означава, че те могат да повлияят на кръвната захар, но това само по себе не трябва да ни кара да изключваме този зеленчук от менюто си.

Хората с висока кръвна захар, диабет или проблеми с теглото наистина трябва да ограничат приема на картофи, но това не се отнася за останалите.

Ние трябва да ги консумираме в умерени количества, за да извлечем ползи от техните витамини и минерални. Разбира се, ако е възможно, не пържени.