Маниаци на шоколад, седите ли?

Изследователи току-що откриха начин да направят по-малко калоричен шоколада. Те измислиха рецепта с понижено съдържание на мазнини.

С добавянето на електрически заряд разтопеното изкушение става достатъчно меко, за да бъде обработено. Според дегустаторите вкусът е същият като на оригинала, който обаче е доста по-калоричен.

Така, ако преди чувствахте вина, че ядете шоколад, сега можете да бъдете по-малко виновни.

Изследователи от университета Темпъл във Филаделфия наскоро публикуваха откритията си в Proceedings of the National Academy of Sciences. Те споделят как, използвайки електричество, могат да произвеждат шоколад.

Сред спонсорите на проучването е известната компания Mars.

Ключово при производството на шоколад е да се накара какаото да получи точната консистенция. Именно в този процес се налага употребата на много мазнини.

Когато подлагате шоколада на въздействието на електричеството, можете да използвате 10% по-малко мазнини или масла. Резултатът обаче няма да се промени.

Според учените след още няколко изследвания е възможно количеството на мазнините да се понижи с 20%.

Дегустатори твърдят, че вкусът на шоколада остава такъв, какъвто го знаем. За някои дори е по-добър.

Преди обаче да се развълнувате, драги фенове на шоколада, трябва да знаете, че проучванията продължат и финалната оценка е ваша, щом продуктът бъде пуснат на пазара.