Пекарна в Западна Франция спечели сърцата и умовете на местните жители, като изобрети огъната франзела – по-компактна и преносима версия на традиционното дълго парче хляб, пише Daily Telegraph.

Пекарна „Льо Дарц“ в град Финистер решила да опече франзелата в и-образна форма като жест към велосипедистите, които често посещават магазина.

„Това е Франзелата на колоездача“, написаха пекарите във Facebook, а публикацията им беше споделена повече от 5300 пъти. „Няма нужда да я режете, тя вече е огъната на две преди печене“, допълват те.

Клиентите вече изразиха задоволството си от малката промяна в любимия хляб във Франция. „Браво!“, коментира един от тях във Facebook. “Добра идея“, „Много силно“, пишат ентусиазирано други.

Историята се разпространи като горски пожар по телевизионните канали, радиата и вестниците в страната, което показва колко важна част от френската идентичност е скромната франзела.

Някои се чудят защо на пекарите им е трябвало толкова много време, за да се сетят, че оригиналната дълга и тънка франзела може да бъде подобрена.

„Направихме го като жест към всички велосипедисти, но също и за да се позабавляваме. Радваме се, че ви харесва“, коментират пекарите. Но „извитата франзела“ беше посрещната с ужас от някои традиционалисти.

„Печелим на дължина, но губим на широчина“, написа философски потребител на Facebook. “Чист маркетинг“, оплака се друг, отбелязвайки, че цената на извитата франзела от едно евро е с пет евроцента по-висока от правата версия.

„Представете си да огънете сто пръчки, отнема време“, отговарят пекарите.

Снимки: Facebook