Когато става въпрос за готвене (и спестяване на пари), фризерът е най-добрият ви приятел. А списъкът с храни, които можете и трябва да замразявате, сериозно ще намали разходите ви за пазаруване.

Ако храна, която искате да замрази, не е в посочения по-долу списък, вероятно тя да може да бъде безопасно замразена, но е много възможно текстурата й след размразяване да не е задоволителна.

Някои храни, които са включени в списъка по-долу, също променят текстурата си, когато са размразени, но в никакъв случай не губят полезните си качества в резултат на ниските температури.

Ето кои храни трябва да замразявате, за да намалите биологичните си отпадъци и да спестите разходи на порфейла си:

  • Мляко - ако имате намерение да го използвате за готвене
  • Сирене и кашкавал- не най-меките видове и за предпочитане настъргани
  • Масло
  • Пукнати яйца
  • Крема сирене - ако имате намерение да готвите с него
  • Айрян
  • Сметана
  • Домашно приготвени палачинки, гофрети и френски тост
  • Плодове – почти всички могат да бъдат замразявани. Имайте предвид обаче, че цитрусовите плодове, гроздето и динята ще станат на каша, когато ги размразите
  • Зеленчуци - с изключение на салатни зеленчуци, краставици, целина и сурови картофи
  • Сварен ориз
  • Варени макаронени изделия - не забравяйте да го готвите 2-3 минути по-малко от препоръчаното време или ще се превърнат в каша, когато ги размразите
  • Кифли и бързи питки
  • Бисквитки
  • Царевица на кочан – бланширайте я преди това
  • Авокадо
  • Доматена паста
  • Печени домати
  • Брашно
  • Ядки
  • Песто
  • Хумус
  • Фъстъчено масло
  • Картофено пюре
  • Шоколад - първо го охладете в хладилника
  • Чипс
  • Домашно приготвени супи
  • Бульон
  • Месо - варено и неварено, включително и бекон
  • Морска храна
  • Вино
  • Хляб
  • Пресни билки - когато са консервирани в зехтин
  • Цитрусов фреш