Испания е водещ производител на плодове в ЕС за 2015 г., докато Италия е начело по произведени зеленчуци, сочат данни на Евростат.

Основният отглеждан плод в ЕС са ябълките, докато при плодовете – начело в класацията са доматите.

Ето и няколко основни факта за плодовете и зеленчуците, идващи на трапезата ни от ЕС:

- Всяка четвърта ябълка в ЕС се произвежда в Полша, докато с дял от около 20% е Италия;

- Трите държави - Испания, Италия и Гърция, отглеждат около 90% от прасковите в ЕС;

- Испания е лидер и при производството на ягоди с 29% дял, като изпреварва Полша и Германия;

- България е седмият най-голям производител на череши в общността. У нас се отглеждат 5.7% от всичките произвеждани череши в ЕС. Лидери по този показател са Полша с 25.8%, следвани от Италия, Испания и Гърция;

- Голяма е вероятността днес да консумирате домати от Италия или Испания, тъй като там се отглеждат близо 2/3 от този зеленчук в ЕС;

- Същият процент при краставиците се държи от Испания, Полша и Холандия;

- Общо шест държави – Великобритания, Полша, Холандия, Франция, Италия и Германия, имат по над 10% дял при отглеждането на моркови;

- Испания и Италия отглеждат близо ¾ от всички тиквички в ЕС;

- През 2015 г. в България са отгледани 1.4% от всички плодове в ЕС и 1.2 на сто от всички зеленчуци.

- Страната ни държи около 2% от всички краставици, излизащи от ЕС.