Търсачката Google отбелязва с doodle днес 151 години от рождението на Уилбър Сковил.

Американският фармацевт е първият в света, създал скала, по която се определя колко люта е една чушка – така наречената Скала на Сковил.

Може би това не ви се струва важно днес, но е факт, че световната кухня, както и вкусът на ястията, не биха били същите без откритието на Сковил.

Причина за лютивия вкус на пикантните храни е съдържание на фенолно съединение, наречено капсаицин.

Различните видове чушки съдържат различно количество от него, което определя тяхната лютивина.

Тя се измерва в сковили, а най-лютата част на чушките и тяхната ципа, която се намира от вътрешната страна на зеленчука.

Според скалата на Сковил, едни от най-лютите чушки в света са от сортовете Хабанеро и Нага.

Най-лютата чушка в света пък се нарича Infinity (Безкрайност). Тя съдържа 1.17 милиона единици по Сковил.

Вижте още: Най-лютата храна в света