Наскоро ви показахме най-добрата храна в 25 държави по света, от Австралия, до Китай, според читатели на популярния сайт Quora. Виж част 1 тук.

Ето и втора част, в която се включени някои страни с много известна кухня като Мексико, Испания и др.

Мексико – сос Моле

Мексиканската храна е известна в целия свят.

Тук ще ви покажем не някое ястие, а сос.

Но това е един забележителен сос. В него има до 100 съставки и е един от най-сложните за приготвяне сосове. Вкусът му е пикантен и плътен. Обикновено с него се гарнират пиле или енчиладас.

Холандия - Rijsttafel

Това са дузина малки порции гарнитури като яйчени рула, зеленчуци, плодове. Всъщност обичаят да се сервира така идва от Индонезия, но навлиза в Холандия по времето на нейните колонии и днес е много популярен.

Нигерия – супа Егуси и Ям

Ям е вид хлебче, а супата се прави от зеленчуци, чили и козе месо.

Норвегия - Rakfisk

Това е пъстърва, която е осолена и престояла няколко месеца. Яде се без да се готви. Често се гарнира с лук и сметана.

Норвегия е северна страна, където хората са привикнали да изкарват дълга зима без зеленчуци. За това голяма част от храната е пушено или осолено месо.

Филипините – Адобо

Адобо по принцип е подправка, но във Филипините наричат така ястие от месо (пиле или свинско), сготвени с оцет, соев сос, чесън и олио. Месото се оставя в марината, за да я попие.

Полша – зурек

Това е яхния в домашно месен хляб. Тя съдържа зеленчуци като моркови, картофи, целина, чесън, както й яйца и наденица.

Португалия – Франчесиня

Това е сандвич с хляб, шунка, разтопен кашкавал и доматен сос.

Предлага се в заведенията с картофки и бира.

Румъния – сармале

Популярните на целите Балкани сарми са избрани за ястие номер 1 в Румъния от потребителите на Quora.

Русия – Борш

Това е традиционна студена руска супа. Често се залива със сметана и се гарнира с... чаша водка.

Саудитска Арабия – Кабсах

Това е ястие от ориз и месо с много подправки – шафран, канела, пипер, дафинов лист.

Шотландия – пушена сьомга и черен хляб

В Шотландия трябва да опитате пушена сьомга. Тук често я хапват върху филийка черен хляб с лимон и малко масло или сметана.

Словакия - Bryndzove Halusky

Съдържа прясно овче сирене и бекон.

Словения - Kranjska klobasa

Това е вид словенска наденица. Обикновено се прави от свинско, от което 20% бекон, сол, пипер, вода и чесън.

Южна Африка – Билтонг

Това в сушено месо, обикновено щраусово.

Южна Корея – Банчан

В Южна Корея обикновено се сяда на маса с множество малки чинии с различни неща.

Те съдържат месо, супа, зеле, чили и др. Тук хората не обичат да сядат на маса с един единствен избор.

Испания – Хамон Иберико

В Испания трябва да опитате прочутата им шунка. Препоръчва се да се консумира с чаша вино, маслини и хрупкаво хлебче.

Швейцария – Рьощи

Хапките от настъргани картофи първоначално били традиционна закуска на фермерите в селата, но впоследствие станали популярни в цялата страна.

Тайван – хляб Кофин

Това е много твърд хляб, който обикновено се пълни с пилешко или друго месо и подправки.

Тайланд – Пат Тай

Започва да се приготвя през 30-те. Представлява юфка с тофу, скариди, чили, рибен сос.

ОАЕ – Шаварма

В ОАЕ е много скъпо, но една от малкото достъпни като цена храни е шавармата.

Това е пита, в която са увити месо (овче, пилешко, пуйка или говеждо) и зеленчуци. Често се гарнира с хумус или пикантен сос.

Украйна – вареники

Това са малки пирожки, пълнени с картофено пюре, зеле или месо. Могат да бъдат варени или на пара, а отгоре често гу поръсват с лук или сметана.

САЩ – бъргър

Традиционната американска храна си остава бъргърът.

Американците си го поръчват с картофки и калоричен милкшейк.

Венецуела - Рabellon criollo

Това е бял ориз, боб и мляно месо. Често се сервира с пържено яйце.

Виетнам – Пхо

Има много версии с различен вид месо. Всяка съдържа оризови макарони, джинджифил и бульон.

Уелс - Clark's Pies

Това е пай с пълнеж от месо, зеленчуци и мазнина. Родината на тази закуска е Кардиф.