Следващия път, когато се оплаквате от цената на диетичната Coca-Cola или от салатата Цезар в ресторанта, трябва да знаете, че може да е много по-лошо.

Някои ресторанти не само създават безбожно скъпи ястия, за да привлекат вниманието (като плодов сладолед за 1 000 долара или бургери за 666 долара), но по света в момента има безброй фиксирани менюта с цени, за които е необходимо човек да изтегли втори ипотечен заем.

Независимо от това колко извънземни са тези ястия, има някои сметки в ресторанти, от които вероятно ще се задавите, пише Forbes. Ето ги и тях:

Sublimotion, Ибиса, Испания (1 850 долара на човек)

Ресторант Sublimotion се намира в Hard Rock Hotel в Ибиса и отваря врати през 2014 г. Гастрономичната привилегия човек да се храни там струва 1700 евро. Всяка маса в Sublimotion, или „шоу“, както я наричат, е за 12 ди и предлага едно тейстинг меню с 15-20 ястия.

Това е пир за сетивата, като представлява комбинация от храна, изкуство и технологии, продължаващ приблизително три часа. Ако изключим космическите цени, отзивите за ресторанта са добри.

Masa, Ню Йорк (595 долара на човек)

През 2011 г., когато посещението на Masa е струвало 450 долара на човек, Сам Сифтън от New York Times задава въпроса: “Струва ли си?” (Не точно, заключава той тогава.)

Пет години по-късно цената на фиксираното меню в храма на сушито на шеф Маса Тамаяка струва 595 долара на човек, без напитки и данъци. Единственият плюс на високата цена на вечерята тук е, че от 1 март Masa вече не приема бакшиши.

Restaurant Guy Savoy Monnaie de Paris (525 долара на човек)

Когато шеф с три звезди от Michelin кръщава ресторанта си Monnaie de Paris (на името на френския паричен двор, в чиято сграда се намира), човек знае, че там ще бъде много скъпо. През 2015 г. Ги Савой мести ресторанта си в легендарната сграда от 18-и век.

Посетителите могат да си избират и отделни неща от меню, като това ще им струва по около 250 долара на човек, но не за това хората посещават ресторант с три звезди, нали?

Заведението предлага няколко опции на фиксирано меню, но най-скъпото е с 18 ястия, сред които печен омар и супа от артишок с черен трюфел. Цената? 490 евро (или около 525 долара).

Вижте още: Най-старият рибен ресторант в Лондон любим на банкери и гангстери

Kitcho, Киото, Япония (475 на човек)

Шеф Кунио Токуока оглавява Kitcho по наследство — неговият баща и дядо са начело на заведението преди него. Ресторантът предлага няколко фиксирани менюта, но най-скъпото струва 54 000 йени (475 долара) на човек. То включва най-малко 10 ястия, в това число два отделни сегмента сашими, както и ястия на скара и на пара.

Ultraviolet, Шанхай (450 долара на човек)

Много преди да се появи Sublimotion в Ибиса, в Шанхай вече съществуваше Ultraviolet. Той е създаден от френския шеф-готвач Пол Пере през 2012 г. (от концепция, по която работел от 1996 г.). Ultraviolet е мултисензорно преживяване, което включва светлинно шоу, тематична музика, в зависимост от ястията, както и прожектиране на имената на гостите на масата. (Всичко това се прави и в Sublimotion.)

Основната разлика между двата ресторанта е, че фиксираното меню в Ultraviolet струва много по-малко — 3000 юана на човек (близо 450 долара).

Joël Robuchon, Лас Вегас (425 долара на човек)

В Лас Вегас има доста по-скъпи неща, така че 425 долара за тейстинг меню в Joël Robuchon в хотел MGM Grand не е шокиращо. За тази цена гостите могат да избират между много ястия, като карамелизиран пъдпъдък, фоа гра и момици.

Alain Ducasse au Plaza Athénée, Париж (425 долара на човек)

През февруари Ален Дукас получи отново трите звезди от Michelin за своя ресторант в Plaza Athénée в Париж, който отваря повторно през 2014 г. Това обаче не струва малко. Фиксираното меню Jardin-Marin, което не включва напитки, струва 390 долара (или около 425 долара).

L’Arpège, Париж (400 долара на човек)

Шеф Ален Пасар получава за първи пъти три звезди от Michelin през 1996 г. за L’Arpège в Париж. Фискираното тейстинг меню на Пасар, което включва легендарното “топло-студено яйце” на ресторанта, е с цена от 370 евро (или 400 долара). Вегетарианското меню е малко по-евтино на цена от 315 долара.

Urasawa, Бевърли Хилс, Калифорния (395 долара на човек)

Предвид факта, че шеф Хиро Урасава се е обучавал при Маса Тамаяка, не е изненада, че едноименният ресторант е считан за еквивалента на нюйоркския Masa на Западното крайбрежие.

Но докато цената на фиксираното меню в Masa е 595 долара, то в Urasawa е едва 395 долара (без напитките) и 30 ястия. Да си направи човек резервацията също не е никак лесно. Ресторантът на Родео драйв е само с 10 места.

Вижте още: Това ще са най-модерните храни през 2016 г.

Maison Pic, Валенс, Франция (350 долара на човек)

През 2007 г. Ан-Софи Пик стана едва четвъртата жена в света с три звезди от Michelin за ресторанта си Maison Pic. Тя не е учила професионално кулинария, но пък е от легендарно семейство готвачи.

Баща й и дядо й също имат по три звезди за Maison Pic. Подобно кулинарно наследство не е никак евтино. Фиксираното меню в Maison Pic струва 320 евро (350 долара).

Per Se, Ню Йорк (325 долара на човек)

Когато Per Se на Томас Келър отваря през 2004 г., цената на фиксираното меню с девет ястия е 150 долара. Днес сумата е нараснала до 325 долара на човек. Според статия на Пит Уелс в New York Times от тази година обаче парите и времето не си заслужават. За почитателите на Келър той препоръчва ресторанта му French Laundry в Северна Калифорния.

Chef’s Table, Ню Йорк (306 долара)

Този ресторант с 18 места е един от най-трудните за резервация в Ню Йорк. Една от причините е, че това е единственият ресторант с три звезди от Michelin в Бруклин. Другата е 15-степенното меню на шеф-готвач Цезар Рамирез, което се променя ежедневно и е вдъхновено от японската и френската кухня.

Ресторантът също така има изба с впечатляващите 3 000 бутилки вино. Цената на менюто е 306 г. Поне ресторантът е част от движението против оставянето на бакшиши.