Най-скъпите ястия в света

21018
Най-скъпите ястия в света

Следващия път, когато се оплаквате от цената на диетичната Coca-Cola или от салатата Цезар в ресторанта, трябва да знаете, че може да е много по-лошо.

Някои ресторанти не само създават безбожно скъпи ястия, за да привлекат вниманието (като плодов сладолед за 1 000 долара или бургери за 666 долара), но по света в момента има безброй фиксирани менюта с цени, за които е необходимо човек да изтегли втори ипотечен заем.

Независимо от това колко извънземни са тези ястия, има някои сметки в ресторанти, от които вероятно ще се задавите, пише Forbes. Ето ги и тях:

Sublimotion, Ибиса, Испания (1 850 долара на човек)

Ресторант Sublimotion се намира в Hard Rock Hotel в Ибиса и отваря врати през 2014 г. Гастрономичната привилегия човек да се храни там струва 1700 евро. Всяка маса в Sublimotion, или „шоу“, както я наричат, е за 12 ди и предлага едно тейстинг меню с 15-20 ястия.

Това е пир за сетивата, като представлява комбинация от храна, изкуство и технологии, продължаващ приблизително три часа. Ако изключим космическите цени, отзивите за ресторанта са добри.

Masa, Ню Йорк (595 долара на човек)

През 2011 г., когато посещението на Masa е струвало 450 долара на човек, Сам Сифтън от New York Times задава въпроса: “Струва ли си?” (Не точно, заключава той тогава.)

Пет години по-късно цената на фиксираното меню в храма на сушито на шеф Маса Тамаяка струва 595 долара на човек, без напитки и данъци. Единственият плюс на високата цена на вечерята тук е, че от 1 март Masa вече не приема бакшиши.

Restaurant Guy Savoy Monnaie de Paris (525 долара на човек)

Когато шеф с три звезди от Michelin кръщава ресторанта си Monnaie de Paris (на името на френския паричен двор, в чиято сграда се намира), човек знае, че там ще бъде много скъпо. През 2015 г. Ги Савой мести ресторанта си в легендарната сграда от 18-и век.

Посетителите могат да си избират и отделни неща от меню, като това ще им струва по около 250 долара на човек, но не за това хората посещават ресторант с три звезди, нали?

Заведението предлага няколко опции на фиксирано меню, но най-скъпото е с 18 ястия, сред които печен омар и супа от артишок с черен трюфел. Цената? 490 евро (или около 525 долара).

Вижте още: Най-старият рибен ресторант в Лондон любим на банкери и гангстери

Kitcho, Киото, Япония (475 на човек)

Шеф Кунио Токуока оглавява Kitcho по наследство — неговият баща и дядо са начело на заведението преди него. Ресторантът предлага няколко фиксирани менюта, но най-скъпото струва 54 000 йени (475 долара) на човек. То включва най-малко 10 ястия, в това число два отделни сегмента сашими, както и ястия на скара и на пара.

Ultraviolet, Шанхай (450 долара на човек)

Много преди да се появи Sublimotion в Ибиса, в Шанхай вече съществуваше Ultraviolet. Той е създаден от френския шеф-готвач Пол Пере през 2012 г. (от концепция, по която работел от 1996 г.). Ultraviolet е мултисензорно преживяване, което включва светлинно шоу, тематична музика, в зависимост от ястията, както и прожектиране на имената на гостите на масата. (Всичко това се прави и в Sublimotion.)

Основната разлика между двата ресторанта е, че фиксираното меню в Ultraviolet струва много по-малко — 3000 юана на човек (близо 450 долара).

Joël Robuchon, Лас Вегас (425 долара на човек)

В Лас Вегас има доста по-скъпи неща, така че 425 долара за тейстинг меню в Joël Robuchon в хотел MGM Grand не е шокиращо. За тази цена гостите могат да избират между много ястия, като карамелизиран пъдпъдък, фоа гра и момици.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg