Nestle откри начин да намали захарта в шоколада с 40%

4102
Nestle откри начин да намали захарта в шоколада с 40%

Nestle съобщи, че е открила начин да намали количеството захар в шоколада с цели 40% - окритие, което може да даде тласък на производителя на KitKat в момент, когато производителите на храни са изправени пред нарастващ натиск от правителства и потребители да направят продуктите си по-здравословни, пише Bloomberg.

Най-голямата хранителна компания в света е разработила процес, който променя структурата на захарта, така че тя става по-сладка в по-малки количества, съобщава главният технолог Стефан Кацикас. Nestle ще започне да продава сладки изкушения, произведени по този начин, през 2018 г. и ще намалява постепенно съдържанието на захар в тях.

Големите хранителни компании, като Mondelez International и PepsiCo, се стремят да създават по-здравословни продукти, за да намалят зависимостта си от шоколади с големи количества захар и сол. Това става в момент, когато Великобритания, Мексико и някои американски градове въвеждат данъци върху захарта, за да помогнат в борбата със затлъстяването при децата и диабета, от който страдат четири пъти повече хора, отколкото през 1980 г.

Световната здравна организация съобщи, че повишаването на цените на напитките, съдържащи захар, с 20%, ще намали потреблението с една пета. „Искаме хората да свикнат с различен вкус, вкус, който ще бъде по-натурален. Наистина искаме да бъдем двигателите на намирането на решение", заяви Кацикас.

Nestle иска да патентова процеса на намаляване на захарта, който Кацикас не разкрива в подробности, но съобщи, че той прави захарните кристали „кухи“. Кристалите се разтварят по-бързо, стимулирайки вкусовата брадавица по-бързо, отбелязва Кацикас.

10 шоколада, които превзеха светаВсички обичат шоколад

 

„Ако погледнета ябълка с електронен микроскоп, виждате точно това“, казва топ изследователят на Nestle дни преди британското правителство да разкрие подробности за предлагания данък върху захарта. „Истинската храна в природата не е нещо гладко и хомогенно. Тя е пълна с кухини, хребети и мъглявини. Възпроизвеждайки това разнообразие, можем да възстановим същото усещане“, казва Кацикас.

За да предотврати внезапна промяна на вкуса на шоколада си, компанията планира да използва новата технология за намаляване на съдържанието на захар постепенно. Кацикас сравнява стратегията със собствения си опит с използването на по-малко захар в кафето си, правейки малки съкращения всяка седмица. След три месеца той вече пиел кафето си без захар.

Nestle не е единствената компания, която проучва начини за промяна на консистенцията на захарта. Британският институт Leatherhead Food Research, чийто 100 учени консултират хранителни компании, изследва как да намали размера на кристалите на захарта или да свърже захарта с нискокалорийни съставки. Същият процес се изпробва и при солта.

Nestle отказа да коментира дали ще използва технологията и в други продуктови категории, докато очаква публикуването на патент, съобщи неин говорител. Потенциалното намаляване на захарта с 40% не е официална цел и Nestle все още не е обявила целите си за 2017 г. за намаляването на употребата на захар.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Страшно Бяла мафия
# 0
14:12 | 1 December 2016
стотици милиони вкл във велика Британия имат СПИН подобни уреждания причинени с затлачване на лимфната очиска чрез подсладители .. срам ме е д а видя цели групи на Банско от англииски деца с обемно обсебващо поле консуматори на " СПИН нарко подсладители " виждат се от сателити вкл н а пистите..
warning бяла мафия
# 1
14:12 | 1 December 2016
Пострадалите отиват на лекар следват тестове и ударна неправилна терапия с цел диабет завинаги.. Бялат а мафия с е кефи на поредния поразен чрез техни спец продукти ..Жертвата е принудена да взема прескъпи отрови цял живот. Лекарите вземат яки комисионни з а поразени .
JJIvanov Warning
# 2
14:12 | 1 December 2016
МНого д а с е внимава съобщението има следи от наркомафията.. досега няма засечени жертви на захарта/Тя е доказано божествен кристален продукт и живее собствен живот.При варене с плодове ,при печене на сладкиши става целебна и лекува. Обратно нарко спец добавки маскирани като подсладители тровят над 5 милиарда човека в момента. У нас има поне 15 000 продукта вкл з а деца с нарочно добавяни наркоспец подсладители вкл правещи пред диабеtни състояния..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg