Nestle съобщи, че е открила начин да намали количеството захар в шоколада с цели 40% - окритие, което може да даде тласък на производителя на KitKat в момент, когато производителите на храни са изправени пред нарастващ натиск от правителства и потребители да направят продуктите си по-здравословни, пише Bloomberg.

Най-голямата хранителна компания в света е разработила процес, който променя структурата на захарта, така че тя става по-сладка в по-малки количества, съобщава главният технолог Стефан Кацикас. Nestle ще започне да продава сладки изкушения, произведени по този начин, през 2018 г. и ще намалява постепенно съдържанието на захар в тях.

Големите хранителни компании, като Mondelez International и PepsiCo, се стремят да създават по-здравословни продукти, за да намалят зависимостта си от шоколади с големи количества захар и сол. Това става в момент, когато Великобритания, Мексико и някои американски градове въвеждат данъци върху захарта, за да помогнат в борбата със затлъстяването при децата и диабета, от който страдат четири пъти повече хора, отколкото през 1980 г.

Световната здравна организация съобщи, че повишаването на цените на напитките, съдържащи захар, с 20%, ще намали потреблението с една пета. „Искаме хората да свикнат с различен вкус, вкус, който ще бъде по-натурален. Наистина искаме да бъдем двигателите на намирането на решение", заяви Кацикас.

Nestle иска да патентова процеса на намаляване на захарта, който Кацикас не разкрива в подробности, но съобщи, че той прави захарните кристали „кухи“. Кристалите се разтварят по-бързо, стимулирайки вкусовата брадавица по-бързо, отбелязва Кацикас.

„Ако погледнета ябълка с електронен микроскоп, виждате точно това“, казва топ изследователят на Nestle дни преди британското правителство да разкрие подробности за предлагания данък върху захарта. „Истинската храна в природата не е нещо гладко и хомогенно. Тя е пълна с кухини, хребети и мъглявини. Възпроизвеждайки това разнообразие, можем да възстановим същото усещане“, казва Кацикас.

За да предотврати внезапна промяна на вкуса на шоколада си, компанията планира да използва новата технология за намаляване на съдържанието на захар постепенно. Кацикас сравнява стратегията със собствения си опит с използването на по-малко захар в кафето си, правейки малки съкращения всяка седмица. След три месеца той вече пиел кафето си без захар.

Nestle не е единствената компания, която проучва начини за промяна на консистенцията на захарта. Британският институт Leatherhead Food Research, чийто 100 учени консултират хранителни компании, изследва как да намали размера на кристалите на захарта или да свърже захарта с нискокалорийни съставки. Същият процес се изпробва и при солта.

Nestle отказа да коментира дали ще използва технологията и в други продуктови категории, докато очаква публикуването на патент, съобщи неин говорител. Потенциалното намаляване на захарта с 40% не е официална цел и Nestle все още не е обявила целите си за 2017 г. за намаляването на употребата на захар.