Компанията Whole Foods публикува предвижданията си за топ тенденциите и продуктите, които ще доминират хранителната индустрия през 2017 г. В списъка попадат стоки, като тоник за тонизиране на тялото, лилаво цветно зеле, чипс от кокос и юфка от цвекло.

Експертите, които са съставили списъка, следят поведението на клиентите и храните, които купуват. Business Insider публикува осем топ тенденции при храните за следващата година.

Тоник за тонизиране на тялото

Тоникът с растения, свързани с алтернативната медицина, ще бъде популярен през 2017 г., смята
Whole Foods. Най-популярните съставки в момента са кава, свещен босилек, куркума, ябълков оцет, медицински гъби, като рейши и шага, и адаптогенни билки, като мака и индийски женшен.

Кокос във всичко

Кокосът ще бъде една от най-горещите съставки през 2017 г., съобщава Whole Foods. В момента се предлагат тортили с кокосово брашно, кокосов чипс и други продукти.

Лилава храна

Лилавата храна, включително лилаво цветно зеле, сладки картофи, царевица и аспержи, става все по-популярна, казва Whole Foods.

Вторични продукти

Компаниите използват по-добре отпадъците. „Дали ще е останала суроватка от кисело мляко или пивна мъст от бира, производителите на храни намират иновативни и вкусни начини да вдъхнат нов живот на вторичните продукти“, съобщава Whole Foods.

Например Eco Olea използва вода от производството си на зехтин като основа за препарати за почистване на съдовете, а Sir Kensington's прибавя останала течност от сготвен нахут във веганска майонеза.

Креативни подправки

Whole Foods съветва да потърсите сусамов тахан, конфитюр от люти чушки, меласа от нар, пюре от черен чесън, сироп от фурми, конфитюр от сливи със семена от чиа, сос от цвекло, мексикански течен шоколад, сос самбал олек.

Алтернативна паста

Алтернативната паста набира популярност, смята Whole Foods. Тя е приготвена от различни продукти на растителна основа, като киноа, леща и нахут, зеленчуци в спираловидна форма и кафяви водорасли.

Аламинути

Свежите аламинути, които се приготвят във фурната за кратко време, са все по-популярни, тъй като хората се насочват към бързи, лесни и евтини начини за приготвяне на храна в домашни условия.

Японска храна отвъд сушито

„Вдъхновената от Япония храна става все по-популярна и изобщо не прилича на сушито“, пише Whole Foods. Сосът понзу, подправката мисо, сладкото оризово вино Мирин, сусамовото олио, водораслите, туршиите в японски стил и оцетът от сливи са някои от съставките в японските храни, които се използват все по-често.

Снимки: Pixabay.com