Нов бургер е на път да завладее вегетарианския свят. Той е създаден в лаборатория и всички продукти в него са растителни, но мирише и има вкус на телешко и дори има „кървав“ цвят. Създаването му отнема на лабораторията Brown’s Impossible Foods пет години и 80 милиона долара.

Този бургер обещава да откаже хората от месото и да ги накара да ядат картофен протеин, кокосово масло, ксантанова гума и мистериозна субстанция, наречена хем (heme).

Крайният резултат от екипа, участвал в изработването му – учени, нутриционисти, готвачи, е създаването на храна, която да има вкуса, мириса и текстурата на оригиналния телешки бургер.

Основната съставка – heme – е химично съединение, което създателите наричат „основна градивна сила на земята“. То се среща в животинските мускули и бобовите растения, но се синтезира от маята и други субстанции, непознати на лабораторията. Heme е в основата не само на вкуса, но и на кървавината, която е любима на почитателите на телешкото.

Според Стив Куозо, автор в New York Times, който е опитал кюфтето, то не се различава от обикновените веган бургери, направени от зърнени и бобови растения. „Най-хубавото в този бургер е веган имитацията на американско сирене, което е мая и ядки“, добавя той.

Според създателя този бургер е провал, ако не е вкусен.

"След още 5 години и нови 80 милиона долара начинанието му може да се увенчае с успех, не се знае….", коментира Куозо.