В тъмни и влажни френски пещери зрее "кралят на сирената"

3397
В тъмни и влажни френски пещери зрее

Острите миризма и вкус на сиренето Рокфор, с неговите отличителни петна и синьо-зелен мухъл, не са за всеки.

Но тези, които ценят този вид храна, се кълнат, че е най-доброто синьо сирене в света. И въпреки че не всички са съгласни с това, Рокфор официално е известен като "краля на сирената."

Това специално сирене се произвежда в малкото селце Рокфор-сюр-Сулзон, разположено сред високи варовикови плата в южната част на Франция, където ерозията е направила в планината кухини, подобни на тези в сиренето.

Вътре в тези влажни и тъмни естествени пещери, където влажността остава над 90% пред цялата година, непастьоризирано овче мляко бавно зрее и се превръща в сирене Рокфор с помощта на вековни методи.

Това, на което Рокфор дължи отличителния си характер, е гъбичка - специална плесен, която се намира в почвата на пещерите.

Традиционно, в тях се оставя хляб за шест до осем седмици. Вътрешността на хляба след това се суши, за да се получи прах, който се прибавя към извара.

В днешно време спорите на този специален мухъл се отглеждат в лаборатория, което дава възможност за по-голямо производство на сиренето - до три милиона пити всяка година.

Вижте още: Това ще са най-модерните храни през 2016 г.

Легендата разказва, че сиренето е открито, когато млад овчар обядва хляб и овче сирене, когато вижда красива девойка в далечината. Изоставяйки храната си в близката пещера, той отива да я посрещне.

Месеци по-късно открива своя стар обяд, който е мухлясал отвътре и отвън. Но овчарят го изяжда и така сиренето Рокфор е родено.

И докато историята на овчаря вероятно е легенда, Рокфор може в действителност да е открито случайно по времето, когато сирената са се съхранявали в пещери.

Твърди се, че синьото сирене се споменава в литературата още от римския автор и естественик Плиний Стари, който отбелязва богатия му вкус.

Сиренето Рокфор е все още се създава в студените и влажни пещери, притежавани от седем компании, най-голямата от които е Société. Тя доставя около 70 на сто от сиренето Рокфор по света.

Société притежава няколко пещери в планините, като нейните съоръжения са отворени за туристи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg