Хронология на една от най-големите измами със злато в историята

7345
Хронология на една от най-големите измами със злато в историята

През 1993 г. геолог на име Майкъл де Гузман излиза от джунглите на Борнео с невероятни новини: той е открил злато. В следващите три години де Гузман вади хиляди мостри, съдържащи злато.

В този период пазарната стойност на работодателя на де Гузман Bre-X Minerals скача от нула до 6 млрд. долара. От BusinessWeek отбелязват, че анализаторите на Уолстрийт са били изключително бичи настроени по отношение на акциите й. Големи фондове наливали пари в акциите, а водещи златодобивни компании се борили, за да се докопат до новооткритото злато.

Проблемът е, че не е имало никакво злато.

Докато историята се развива, архивите мистериозно изчезват, а хора неочаквано умират. Много въпроси остават без отговор.

На много хора би им се искало тази история просто да потъне в забрава. Преди няколко дни обаче адвокат, представляващ един от играчите в историята за Bre-X, беше лишен от правото да упражнява професията си. Това е Джо Гроя, който спасява от присъда едно от главните действащи лица в историята - Джон Фелдерхоф.

Ето и хронологията на невероятната история, разказана в предаването MasterMinds на канадската CBC News:

Майкъл де Гузман, филипински геолог, искал да бъде забелязан от своя работодател. Така той разработва план как да забогатее.

Той решава да убеди света, че е намерил злато в Борнео. Първо обаче Де Гузман се нуждаел от надежден човек, който да потвърди неговата история. Тук в схемата влиза геологът Джон Фелдерхоф, който веднага се вдъхновява от идеята. Де Гузман успява да убеди Фелдерхоф, че имат нужда от инвеститор.

Де Гузман настоява за инвеститор, който ще е склонен да рискува и няма да задава много въпроси. Фелдерхоф препоръчва канадски бизнесмен на име Дейвид Уолш.

Де Гузман и Фелдерхоф канят Уолш в Индонезия, където го убеждават незабавно да инвестира 80 000 долара в проекта. След като вече разполага със средства, Де Гузман започва да събира екип и да вади проби от земята.

След като пробите са извадени, Де Гузман винаги прави така, че си осигурява известно време насаме с тях, преди да бъдат транспортирани и анализирани. Де Гузман изпилва злато от брачната си халка и смесва люспите с каменните мостри. Тази схема се нарича "посоляване" и се прилага често.

Де Гузман използва съотношение от около 3 тройунции на тон скална маса, което е било достатъчно малко, за да не привлича прекалено много внимание. Лабораториите обаче са убедени в наличието на злато и дават зелена светлина на Bre-X.

Цената на акциите на компанията, които преди това са стрували под 1 долар, се изстрелва нагоре на борсата в Албърта и за няколко години достига 200 долара. След това е направен сплит 10 към 1, след което цената се покачва до 28 долара (280 долара преди сплита).

Де Гузман обаче не може да взема злато от брачната си халка вечно и започва да купува злато от местните, което те добиват чрез промиване. Де Гузман купува злато за 61 000 долара в следващите две години и половина.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg