Хутуван - изоставеният град, завзет от природата

7235
Хутуван - изоставеният град, завзет от природата

Човекът и природата често са в противоречие помежду си: колкото повече небостъргачите се извисяват, толкова повече дърветата се смаляват. Но понякога вселената има различни планове.

След като малък риболовен град в Източен Китай е изоставен, природата поема нещата в свои ръце.

Сега селището на хълма е туристическа атракция - пример за истински архитектурен топиар (растения, които, приспособявайки се към създадените им условия, приемат определени форми по време на растежа си).


Хутуван е създаден на китайския остров Шенгшан като риболовен град през 50-те години на миналия век. Намира се на алхипелага Шенгси - колекция от около 400 острова, разположени на около 64 км източно от Шанхай.

От всички градове на архипелага, това е единственият, който естествено е излязъл от процес на гниене в процес на привличане на туристи.

 

A post shared by Mistura Urbana (@misturaurbana) on

Градът процъфтява в продължение на десетилетия. На върха на славата си има повече от 2000 жители. Но през годините, когато корабите стават все по-големи, малкото пристанище на Хутуван вече не може да се конкурира с по-големите рибарски градове.

Единственият начин обитателите му да влизат и да излизат от града, когато морето е разбунтувано, е малък път нагоре по хълма.

Строят град за 1 млрд. долара, който никога няма да бъде населен CITE ще бъде достатъчно голям, за да приюти 35 000 души, с бизнес район в центъра, заобиколен от жилищни предградия, но никой никога няма да живее в него

"Да раждаме, децата да ходят на училище, когато старите хора се разболяват - всичко, което имахме, беше този малък път. Необходими са много усилия ", казва бивш местен жител за Daily Mail. В наши той се връща на острова само като офицер по сигурността.

Смята се, че градът е изоставен в началото на 90-те години, когато жителите му тръгват да търсят работа в по-големите градове. Те се местят в близките населени места на същия остров, които обаче имат по-надеждни пътища.

 

A post shared by Costa Sober (@k_sober) on

Но чрез изоставянето си Хутуван получава шанс за нов живот. През последните почти 30 години природата рекултивира града, покривайки сградите му с тучна зелена площ.

Папратите и лозята вече покриват почти всеки квадратен метър от тухлените и каменни сгради. След своето преоткриване през 2015 г., днес той е туристическа дестинация от нов тип, един вид зелен призрачен град.

Миналата година местните власти въведоха такса от 50 йени (около 50 цента) за посещение на изоставения град. Туристите могат да се разхождат по пътя, който криволичи между къщите и зеленината. Някои от изоставените домове все още са обзаведени, добавяйки нещо зловещо към картината.

 

A post shared by Costa Sober (@k_sober) on

По-малко от дузина хора днес са се върнали в града, работейки като водачи за безстрашни туристи и продавайки бутилки вода. Хълмистите терени и обрасли пътеки правят Хутуван подходящ за походи, а тези, които го посещават, трябва да бъдат подготвени да прекарат голяма част от времето си в изкачване.

Достигането до изоставения град отнема доста време. 36 са нужни, за да се стигне до него от континентален Китай. Пътуващите трябва да използват фериботи, автобуси и таксита, за да стигнат до Хутуван.

Но въпреки трудното пътуване, посетителите описват града като магическо място, което "улавя красотата на това, което вече не съществува".

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg