И Ал Кайда е във финансова криза

2048
И Ал Кайда е във финансова криза

Финансите на „Ал Кайда" са на червено. Традиционните й финансови източници са поставени под наблюдение, демотивираните са или самите те са засегнати от кризата. Терористичната мрежа изпитва сериозен недостиг на пари, но продължава да е опасна, твърдят експерти и анализатори.

Това принуждава основаната от Осама бин Ладен организация да прибягва до външни партньори, които слабо познава, при извършването на атаки и атентати срещу традиционните й цели, смятат анализаторите. Да, те имат парични проблеми - категоричен е Ричард Барет, координатор на екипа за наблюдение на „Ал Кайда" и на талибаните в ООН. Хващаме доста техни декларации, с които искат пари. Техните финанси са на червено. Според него това се дължи на съгласуваните действия по следенето на обичайните мрежи за финансиране на радикалния ислям на Изток, както на Запад и на международната финансова криза.

Даренията в тяхна полза значително намаляха, добавя Барет, който е бивш началник на антитерористичното звено в британското МИ6. Ако ви хванат, че давате пари на „Ал Кайда", това ще има ужасни последици: край с вашия бизнес и на вашата репутация. Ислямистките неправителствени организации бяха поставени през последните години под стриктен надзор. Финансовите потоци в страните от Залива и в южна Азия внимателно се следят от международните органи, сред които Силата за борба с тероризма (FATF - Financial Action Task Force), създадена от Г7, която днес обединява над 175 страни, а през 2004 г. въведе строг регламент срещу финансирането на тероризма.


Освен това, добавя Барет, симпатиите към „Ал Кайда" чувствително намаляха: вече има много по-малко хора, които им дават дребни суми. Вече и въпрос не става за големи тренировъчни лагери, за платени пътувания и престой, за планирани операции година по-рано, за пилотски курсове за бъдещи камикадзета. Осама бин Ладен и приближените му, които разузнавателните служби наричат „Централната Ал Кайда" вече нямат оперативна роля и се задоволяват да вдъхновяват, вероятно от скривалищата си в Пакистан, своите последователи от цял свят. Бин Ладен и неговият най-доверен човек Айман ал Зауахири са се превърнали в икони, те проектират своя заплашителен образ, но не правят нищо друго освен да оцеляват, смята Лорета Наполеони, специалистка по финансиране на тероризма, автор на книгата "Terror Incorporated". Но те продължават силно да вдъхновяват. За това свидетелстват атаките, извършени в тяхно име след 11 септември 2001 г., казва тя.

Финансирането обаче е локално, най-често чрез криминална дейност. Извършителите вече не получават пари от „Централната Ал Кайда". Те нямат нужда от тях. Такъв е случаят с „Ал Кайда в ислямския Магреб" (Aqmi), съставена в мнозинството си от алжирци, която се специализира по границите на Сахара в осигуряването на трафика на дрога, прехвърлянето на нелегални емигранти и в отвличанията на западни туристи, което й донесе милиони долари. Aqmi направи големи пари така. Тя се превърна в организация с много връзки: това са хора, които познават други хора и правят бизнес заедно, добавя Наполеони. Както разбираме, отбелязва в заключение Ричард Барет, занапред, когато хора се свързват с представители от „Централната Ал Кайда", те им казват: „Връщайте се у вас и правете каквото можете със собствени ресурси", а не вече „ОК, ето ви парите."

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg