Компанията Coca-Cola наскоро обяви, че ще прекрати производството на Coke Zero и ще я замени с Coke Zero Sugar, за да й даде "още по-добра и уникална комбинация от аромати", или истинския вкус на Coca-Cola.

Въпреки че цялата версия изглежда по-скоро като маркетингов ход, отколкото като истински нов продукт, хората се оказват много доволни от новините.

Не можем да твърдим, че знаем мотивацията зад новата версия, но едно нещо е сигурно: Coca-Cola се включва в борбата против захарта навреме.

Тази промяна логично води до въпроса: каква е действителната разлика между диетичната кола, Coca-Cola Zero и Coca-Cola без захар?

Ако погледнете разликите в съставките между трите, те всъщност не са толкова големи. Всъщност последните две имат абсолютно едни и същи съставки.

Ето какво съдържа диетичната кола (Diet Coke):

Газирана вода, карамелов цвят, аспартам, фосфорна киселина, калиев бензоат, натурални аромати, лимонена киселина, кофеин.

Съставките на Coca-Cola Zero (Coke Zero):

Газирана вода, карамел, фосфорна киселина, аспартам, калиев бензоат, натурални аромати, калиев цитрат, ацесулфам калий, кофеин.

И на Coca-Cola без захар (Coke Zero Sugar):

Газирана вода, карамелов цвят, фосфорна киселина, аспартам, калиев бензоат, естествени аромати, калиев цитрат, ацесулфам калий, кофеин.

В диетичната кола липсва две съставки, които другите две опции без захар имат: калиев цитрат и ацесулфам калий. Ацесулфам калий е заместител на захар без калории, а калиев цитрат е често срещана добавка в напитките.

Как тези хранителни съставки ги диференцират хранително? Всъщност изобщо не го правят.

Хранителната информация на диетичната кола е: : 0 калории, 0 g мазнини, 40 mg натрий, 0 g въглехидрати, 0 g протеини.

На Coca-Cola Zero: 0 калории, 0 g мазнини, 40m g натрий, 0 g въглехидрати, 0 g протеини.

И на Coca-Cola без захар: 0 калории, 0 g мазнини, 40 mg натрий, 0 g въглехидрати, 0 g протеини.

Но какво ще кажете за разликата в аромата между напитките?

Много от почитателите на газираните напитки твърдят, че има разлика във вкуса между двете, но според запитване на HuffPost, само 54% от дегустаторите са направили разлика.