Откакто се появи на световната кулинарна сцена преди две десетилетия, британската знаменитост Джейми Оливър завладя сърцата на почитателите на храната със своя непретенциозен момчешки стил, лесните си рецепти и енергичните си кампании за облагане с данък на съдържащите захар напитки и подобряването на качеството на храната в училищата.

Неговите ресторанти обаче не се радват на голяма любов.

Оливър е затворил 20 от своите 49 ресторанта във Великобритания от януари 2017 г. насам. Неговата верига Jamie’s Italian има задължения в размер на 47 млн. паунда (65 млн. долара), дължи 14 млн. паунда на доставчици, а тази зима затвори над 10 ресторанта във Великобритания.

Веригата от четири пицарии Union Jacks, която Оливър основа през 2011 г., е затворила и последното си заведение през 2017 г. През януари двете му заведения Barbecoa бяха поставени под административно управление, а едното от тях впоследствие е затворило.

Това е един тъжен обрат за Оливър, чиято телевизионна поредица Naked Chef го изстреля към славата през 1999 г. Днес неговата марка с приходи в размер на 165 млн. паунда годишно обхваща всичко - от готварски уроци и кетъринг до барбекюта и кухненски прибори.

Най-новата му книга пък е най-четената непублицистична книга във Великобритания за миналата година.

Оливър е жертва на промяната, която засегна заведенията за хранене, като Applebee’s, TGI Friday’s и Ruby Tuesday в САЩ. От януари луксозната британска верига ресторанти Byron Hamburgers, както предлагащите италианска храна и Prezzo и Strada обявиха планове за преструктуриране.

На фона на слабите потребителски разходи и наситения пазар, повече от една трета от 100 водещи компании в бизнеса губят пари, според базираната в Лондон счетоводна компания UHY Hacker Young.

Увеличенията на минималното заплащане повишават трудовите разходи, докато решението за излизане от ЕС намали стойността на британския паунд и предизвика инфлация, което се отрази на потребителските разходи. Британците в момента се хранят навън само 1 на 10 пъти, в сравнение с 1 на 8 преди пет години, според данни на MCA.

Въпреки това броят на заведенията за хранене се е увеличил от 61 400 през 2010 г., до над 83 000 през 2016 г., сочат правителствени данни.

В подобна среда един ресторантьор не може да си позволи грешки, а Оливър със сигурност направи такива. Неговият първи ресторант Jamie’s Italian отвори врати в Оксфорд през 2008 г. и получи добри оценки.

Скоро след това обаче посетителите и кулинарните критиците започнаха да се оплакват от посредствената храна и обслужване.

Ключова грешка на Jamie’s Italian е било решението от 2015 г. да бъдат уволнени над 10 мениджъри на средно ниво, които отговаряли за контрола на качеството, според запознат източник.

След като отчита 9.4 млн. паунда загуби през 2016 г., веригата назначава нов ръководен екип и наема компания, която специализира в преструктурирания AlixPartners LLP.

Докато във Великобритания изпитва проблеми, Оливър разширява империята си в чужбина. Неговата група има 52 чуждестранни заведения, в това число кафенета Jamie’s Deli на европейски летища, пицарии в Унгария и Индия, и Jamie’s Italian в над 10 града - от Португалия до Катар.

Почти всички те са на франчайз, което обаче усложнява контрола на качеството.