Иновативната система за преработване на боклука в Сингапур

4711
Иновативната система за преработване на боклука в Сингапур

В изключително чистия Сингапур дори местното сметище е екологичен парк със много зеленина и прелетни птици.

Това е така, защото Сингапур заравя само една малка част от боклука си.


Този оживен и богат град-държава с островна територия три пъти колкото Вашингтон изпраща едва 2% от твърдите си отпадъци в сметища, изгаря 38% от тях, за да генерира електричество, и рециклира останалите 60%.

Вижте още: Как изглеждат детските площадки в Сингапур?

Това е модел, на който други градове биха могли да подражават. Градовете по света генерират около 1.3 млрд. тона твърди отпадъци годишно.

Това количество се очаква да е 2.2 млрд. тона до 2025 г., като в основата на този ръст ще са основно страните с ниски доходи, според Световната банка, пише WSJ.

Предизвикателствата на сметопрепработването вероятно никъде не са толкова големи, колкото в мегаградовете в Азия. В Манила, град с население от 12.9 милиона души, сметището е едно от най-големите в света, а там хиляди боклукчии са изложени ежедневно на изпарения и токсини.

Мумбай, който е с население от 12 милиона, често свършва площадките за сметища, докато Джакарта, където живеят 10.3 млн. души, буквално тъне в реки от боклук. Миналата година Банкок и населението на града от 9.3 милиона души живееха в смог в продължение на седмици, когато сметищата в тайландската столица горяха.

Доскоро Сингапур, който има население от 5.1 милиона души, също бе под заплахата от увеличаващия се боклук. През 2000 г. Сингапур генерираше 7 600 тона отпадъци на ден, или близо шест пъти повече, в сравнение с преди 30 години, а сметищата на брега вече се бяха изчерпали откъм площ.

Със своите малки размери и силна икономика обаче, страната успява да приложи нови инициаитиви бързо и ефективно.

Вижте още: Как Сингапур стана едно от най-богатите места в света

Според Юджийн Тей, изпълнителен директор на базираната в Сингапур организация Zero Waste SG, азиатските мегаградове могат да научат много от Сингапур. “Те трябва да наблегнат на ‘намаляването’ и ‘рецикилирането’ на боклука и след това да се обърнат, като последна опция, към изхвърлянето му на сметища,” казва той.

През 2001 г. правителството стартира програма за повишаването на количествата боклук, които се рециклират. Сингапур построява сметище на изкуствения остров Семака. В града-държава се въвежда сортирането и рециклирането на отпадъци.

Започва да работи и нова система за събирането на боклука, а училищата, офисите, моловете и индустрията влизат в програмата за рециклиране. До края на 2005 г. 56% от всички домакинства в Сингапур вече са част от програмата за рециклиране.

Сингапур също така прибягва до изгарянето на отпадъци, чрез което едновременно намалява количествата, които стигат до сметищата, и произвежда електроенергия. В момента четирите завода, която изгарят отпадъци, за да генерират електроенергия, допринасят с близо 3% за нуждите от електричество на страната.

Делът на рециклираните отпадъци пък достига рекордните 60%. За сравнение, през 2013 г. общо 53% от твърдите отпадъци в САЩ са били изпращани на сметища, 34% са били рециклирани, а 13% превърнати в електричество.

В Сингапур планират до 2019 г. пускането на пети завод, който да превръща отпадъците в електричество. Градът-държава също така подготвя нов завод за преработване на отпадъци, който ще събере преработването на всички видове отпадъци под един покрив, както и пречиствателна станция за отпадъчни води с цел повишаване на енергийната ефективност и извличането на максимални ресурси от отпадъците.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg