Интерактивна карта показва най-изтъкнатите българи

2707
Интерактивна карта показва най-изтъкнатите българи

© tjukanovt.github.io

Необичайна интерактивна карта е поредното попълнение към интересните проекти в интернет.

Тя е дело на финския географ и картограф Топи Чюканов.  

Mapbox представя проверена по кръстосания метод база данни от изтъкнати хора от цял свят и позволява на всеки интересуващ се да види къде са родени те, както и много други популярни личности.

В списъка на този етап са влезли 2.3 милиона влиятелни хора от сфери, като култура, наука, лидерство и спорт. На картата можете да видите в кои градове са родени, живи ли са към днешна дата и какво място заемат по популярност.

Всяко име, попаднало на картата, е взето от достъпната информация в Уикипедия, която наскоро беше използвана като база в научно изследване, публикувано в Nature.

Авторите му се опитаха да оценят степента на значимост по набор от предварително определени критерии, сред които беше количеството внесени поправки в онлайн енциклопедията, общото количество думи за всеки от тях, средното количество преглеждания на биографиите им на всички езици в периода от 2015 до 2018 г. и броя на външните препратки.

Самата карта може да разгледате на този линк. Колкото по-едър е шрифтът, с който е изписано всяко име, толкова по-високо е поставено в класацията по популярност. Натискайки името, може да разберете на кое точно място се намира в нея.

Ако се увличате по география и история, този сайт е отличен начин да изследвате известните личности, които живеят близо или далеч от вас.

Какво показва картата за България?

Първото име, което се появява на територията ни, е това на Езоп. Той е роден в Месемврия (днешен Несебър) около 620 г. пр.н.е. Езоп заема 1219 място в класацията.

При по-близък поглед на картата изникват имената на Нина Добрев, Христо Стоичков, Юлия Кръстева, Тодор Живков, Иван Вазов, Филип Киркоров и много други, чиито имена са изписани с по-дребен шрифт.

Кои големи държави хората по света откриват най-трудно на карта?Индонезия е най-трудно откриваемата на картата голяма държава, сочат данните от ново проучване

Когато маркирате картата да ви покаже личности от категория Лидери, ще видите първо имената на Борис III, Георги Димитров и Тодор Живков. Край тях са много други - Александър Стамболийски, Райна Княгиня, Симеон I, Божидар Димитров, Тодор Бурмов, Драган Цанков, Васил Коларов и др.

Сред спортните личности най-високи позиции в световната класация заемат Христо Стоичков, Димитър Бербатов и Григор Димитров.

В сферата на културата на преден план се виждат Езоп, Нина Добрев, Елиас Канети, Филип Киркоров, Иван Вазов и други. Анализът на Чюканов е обхванал и певци, като Азис, Гергана и Алисия.

Сред хората на науката най-изтъкнатите българи са Юлия Кръстева и Цветан Тодоров.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg