Интересни факти за небостъргачите

7538
Интересни факти за небостъргачите

Ето някои факти за най-високите сгради в света, "от бащата за небостъргачите" до Бурж Халифа:

Айфеловата кула

Айфеловата кула е била най-високата сграда в света, когато е завършена през 1889 г. Кулата е построена за Световния панаир, за да бъде показано, че желязото може да бъде устойчиво като камъка, докато в същото време е далеч по-леко. На практика желязната кула е два пъти по-висока от каменния Паметник на Вашингтон и въпреки това тежи 70 000 тона по-малко! Айфеловата кула се пребоядисва на всеки седем години с 50 тона тъмнокафява боя.


Сградата на Home Insurance

Наричана "бащата на небостъргачите," сградата на Home Insurance е построена през 1885 г. в Чикаго (съборена през 1931), била с 10 етажа и височина от над 45 метра. Това е първата сграда, чиято основна конструкция е била от стоманени греди и колони, което е позволявало да има много повече прозорци от стандартните каменни структури. Този нов строителен метод обаче е карал хората да се опасяват, че сградата ще падне, което в крайна сметка довело до преустановяването на строежа, докато безопасността й не бъде проучена.

Сградата на Chrysler

През 1929 г., автомобилният магнат Уолтър Крайслер влиза в напрегнато състезание с Bank of Manhattan Trust Company за построяването на най-високата сграда в света. Точно когато от банката си мислели, че са спечелили надпреварата, работниците по сградата на Chrysler Building издигат през покрива тънко острие скрито вътре, за да спечелят състезанието. Титлата е загубена четири месеца по-късно след завършването на Емпайър Стейт Билдинг. Крайслер също така украсява сградата си с елементи, наподобяващи неговите автомобили.

Емпайър Стейт Билдинг

Емпайър Стейт Билдинг е проектирана като гръмоотвод. Всъщност сградата е удряна от гръмотевици около 100 пъти всяка година!

Citicorp Center

Построената през 1977 г. в Ню Йорк сграда Citicorp Center, която е с 59 етажа и е висока близо 280 м., е първият небостъргач в САЩ, в който е вграден регулируем демпфер, който да контролира люлеенето й. Сградата също така за малко е щяла да бъде в центъра на катастрофа. По време на строителството, вместо да заварят спойките, строителите ги захванали с болтове. Година след като е завършена и в условията на наближаващ сезон на ураганите, главният инженер на обекта открива промяната и осъзнава, че спойките ще бъдат прекалено слаби, за да издържат на ветровете, което би могло да доведе до падането на зданието в гъстонаселен градски квартал. За да бъде коригиран проблемът, е нает екип работници, който подсилват спойките с дебели стоманени плочи. Шест седмици след като тримесечният ремонт е започнал, ураганът Ела вече бушува близо до крайбрежието на Северна Каролина и е на път към Ню Йорк. За щастие часове преди да в Ню Йорк да бъде обявена спешна евакуация, ураганът променя посоката си към вътрешността на океана. Тази криза е пазена в тайна от обществото почти 20 години.

Кулите на Petronas

При Кулите на Petronas формата на етажите се базира на осмовръхата звезда, която е често срещана в при малоайзийските ислямски модели. Кулите имат толкова много прозорци, че на миячите им отнема месец, за да почистят всяка сграда! Кулите могат да видени отблизо във филма "Клопка" с Катрин Зита-Джоунс и Шон Конъри.

John Hancock Center

За да заздравят John Hancock Center срещу известните чикагски ветрове, инженерите включват в конструкцията пет огромни диагонални подпори на външните стени на сградата. Те пречат на гледката от два прозореца на всеки етаж. Хитър агент по наемите обаче превръща тези прозорци в символ на статута и всъщност наемът а тези стаи в момента е по-висок!

First Interstate World Center

First Interstate World Center известен още като Library Tower се намира в Лос Анджелис и е проектиран така, че да устои на земетресение от степен 8.3 или повече по скалата на Рихтер. Дизайнът на сградата я прави много гъвкава и тя може да издържа на силно люлеене без да се пречупи.

Sears Tower

В безоблачен ден от върха на чикагската Sears Tower могат да се видят четири щата - Илинойс, Индиана, Уисконсин и Мичиган. За да подсигури кристално ясна гледка, сградата е снабдена с шест автоматични машини за миене на прозорци монтирани върху покрива.

Тайпе 101

Тайпе 101 има 101 етажа и е висока 509 м. Сградата е най-високата в света, когато е завършена през 2003 г., но губи титлата през 2010 г. от Бурж Халифа (наричана преди това Бурж Дубай).

Бурж Халифа

Намиращата се в Дубай Бурж Халифа е завършена през януари 2010 г. и е най-високата сграда в света, извисявайки се на 828 м. Сградата има 160 етажа, най-бързите асансьори в света, 20.7 акра стъкло и се очаква да използва близо 950 000 литра вода дневно.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg