Инвестиционните фондове обръщат поглед към виетнамските богаташи

1110
Инвестиционните фондове обръщат поглед към виетнамските богаташи

Без значение дали става въпрос за производство на рибен сос, млечни продукти или бира, мащабните инвестиционни проекти във Виетнам до този момент бяха насочени основно към работническата класа в страната и нарастващата й покупателна способност.

Американската компания за частни инвестиции Warburg Pincus отдавна има участие в този сегмент, но вече гледа и в друга посока - услугите за виетнамските богаташи, пише Bloomberg.  
 
Последната й инициатива е покупката на дял от Techcombank за сумата от 370 мииона долара.

Фокусът на трезора пада върху по-платежоспособната част от населението на Виетнам, а портфейлът от услуги включва управление на финансови активи, ипотечно кредитиране за покупки на луксозни имоти и животозастраховане. 
 
През 2013 г., когато Warburg Pincus придобиха една пета от най-голямата верига молове в страната, нещата изглеждаха по коренно различен начин, припомня изданието. Тогава Виетнам все още се бореше с последствията от дълговата криза, предизвикана от фалита на корабостроителния гигант Vinashin.

Финансовите сътресения "уплашиха" голяма част от чуждестранните инвеститори, но компании, като Warburg Pincus и KKR & Co., устояха на натиска и дори удвоиха участието си в ключови играчи от потребителския сектор, като производителя на оризови спагети и рибен сос Masan Consumer Corp.

От инвестиционния фонд осъществиха и най-голямото IPO в историята на страната - това на Vincom Retail JSC, на стойност 709 щатски долара. Връзката с компанията-майка Vingroup JSC - един от водещите играчи в имотния бранш, прокарва пътя на Warburg в отношенията им с Techcombank, в която Masan е един от големите акционери. 
 
Techcombank, която официално е известна и като Vietnam Technological & Commercial Joint Stock Bank, също не беше пощадена от кредитната криза в периода 2008-2012 г. Но след като продаде голяма част от проблемните си активи на специално създадената за целта държавна "лоша банка", делът на необслужваните кредити в портфейла й падна до едва 1.6 на сто - приемлива стойност за целите на предстоящото публично предлагане. 
 
Виетнамската икономика днес като цяло много се различава от дългогодишния стереотипен профил на износител на петрол, ориз, кафе и маратонки.

Samsung Electronics вкара азиатската държава в световната мрежа на доставчиците на компоненти за смартфони. Южнокорейският технологичен гигант сглобява 30% от продуктите си във Виетнам, а до 2020 г. иска да увеличи броя на местните си контрагенти до 50 компании. 
 
И докато администрацията в Белия дом, начело с Доналд Тръмп, взе решение да напусне Транстихоокеанското партньорство, Ханой се опитва да извлече изгода от него, имайки предвид, че останалите 11 държави, подписали споразумението, ще вървят към постепенно премахване на търговските бариери.

Освен това населението на Виетнам е с много по-ниска средна възраст, в сравнение с някои от съседните държави, което го прави много атрактивен пазар за японските автопроизводители, тайландските бирени компании и всички останали сектори, които осъзнават, че доходите в страната ще продължават да растат по-бързо от тези в Индонезия и Филипините, например. 
 
Разбира се, рискове също на липсват. Един от тях е свързан с начина, по който управляващите в Ханой ще моделират многостранните си отношения с Китай и как ще се впишат в инициативата на китайския президент Си Дзинпин под наслов "Един колан - един път". Тя има за цел да централизира търговските артерии в региона на Югоизточна Азия и да ги интегрира под контрола на Пекин. 
 
Виетнамското правителство пък трябва да следи много внимателно пазарните процеси и да внимава за формирането на "балони", особено в сектора на недвижимите имоти, за да не се повтори ситуацията от преди 10 години.

Чуждестранните инвеститори отдавна настояват за постепенното отваряне на финансовата система и премахването на част от съществуващите в момента ограничения. Максималният размер на чуждестранното участие в капитала на виетнамските банки сега е 30%, а делът на всеки отделен външен акционер не може да надхвърля 15 на сто. 
 
И все пак битката за доверието на инвестиционната общност е наполовина спечелена. Защото, за разлика от Филипините, където големите сливания и придобивания дори не стигат до бюрата на инвестиционните фондове, а остават в ръцете на група монополисти, то във Виетнам все пак си струва да имаш дебел портфейл от визитни картички.         

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg