IPO-та и енергийна търговия ще компенсират спада в инвестициите на Пражката борса

968
IPO-та и енергийна търговия ще компенсират спада в инвестициите на Пражката борса

Пражката фондова борса очаква листванията на компании и търговията с енергийни фючърси да парират спад в инвестициите, 15 години след като борсата отвори, за да търгува акции на стотици бивши държавни компании, пише Bloomberg.

Близо 10 компании подготвят първични публични предлагания на акции на борсата, на която е имало само шест IPO-та от нейното създаване досега, заявява CEO-то на борсата Петр Кобленц в интервю вчера. Фючърсните контракти, търгувани на борсата през миналия месец, са се увеличили повече от двойно в сравнение с началото на годината.

Конкуренцията на борсите във Варшава, Будапеща и Виена нараства, а броят на публичните компании, листнати на Пражката борса е намалял до 33, в сравнение с повече от 1 700 през 1995 г. Чуждестранните инвестиции в чешки акции са паднали с 5.9 млрд. крони (380 млн. долара) през 2007 г., което е вторият спад за последните три години, показват данни на централната банка на страната.

37-годишният Коблиц оглавява борсата през септември 2004 г. и оттогава основният й индекс PX, в който влизат 14 компании, е нараснал със 125%, достигайки рекордни нива през миналата година. Половината от стойността на индекса се формира от най-голямата чешка електрическа компания CEZ и от базираната във Виена Erste Bank AG. За сравнение, индексът WIG20 на полската фондова борса и BUX на унгарския капиталов пазар са нараснали със 117 и 122% за същия период.

Шестгодишното покачване на цените на акциите, което приключи през октомври, не успя да помогне на чешкия пазар, който се нарежда на 21-во място в Европа с пазарна капитализация от 80.7 млрд. долара, и изостава по отношение на листванията на нови компании.

Рекордните 81 компании са дебютирали на Варшавската фондова борса през 2007 г., докато тази година се очакват най-малко 70 листвания, показват данни на борсата и Bloomberg. В същото време Виенската фондова борса придобива словенската борса и увеличава дела си в Будапещката фондова борса.

Компаниите най-вероятно ще се листват на Пражката борса след като пазарните условия в световен мащаб се подобрят, според Коблиц. В същото време борсата ще продължава да развива енергийния си пазар.

Стойността на контрактите сключени на Пражката енергийна борса, която започна операции през юли, възлизат на 176.6 млн. евро миналия месец. За сравнение, сумата е възлизала на 59 млн. евро през януари.

Годишната търговия с акции на Пражката фондова борса достигна своя връх преди три години, докато тази година може да отбележи спад с 14% в сравнение с оборотът от 1.01 трлн. крони (41.9 млрд. евро), регистриран през 2007 г.

Най-голямото IPO на борсата от 2004 г. насам беше проведено миналия месец. То беше на регистрираната в Амстердам най-голяма чешка въгледобивна компания New World Resources. Първичното публично предлагане набра 2.5 млрд. евро. Цените на акциите на компанията са се покачили с 23% оттогава насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...