IPO-то на Blackstone - в правилния момент за собствениците на компанията!

828
IPO-то на Blackstone - в правилния момент за собствениците на компанията!

Първичното публично предлагане на компанията Blackstone Group LP дойде в идеалния момент за основателите й и в най-лошия възможен за инвеститорите. закупили неговите акции.

Само няколко седмици след осъщественото първично публично предлагане в размер на 4.1 млрд. долара, от които основателите на компанията Стивън Шварцман и Питър Петерсон получиха сумарно 2.6 млрд. долара, настанаха тежките времена за ипотечните пазари.

От цената при IPO-то акциите на компанията са загубили 41% от стойността си, като нито един анализатор на Уол Стрийт не изразява мнение, че те могат да се върнат при цената си от 31 долара от публичното си предлагане в рамките на следващите 12 месеца.

Някои анализатори коментират, че за инсайдер от компанията времето за осъществяване на първичното публично предлагане е било идеално, като не така стоят нещата за акционерите, закупили акции през юни миналата година.

Вчера акциите на компанията приключиха търговията си на нюйоркската фондова борса при ниво от 18.4 долара за брой, с което пазарната капитализация на 23-годишната компания, занимаваща се с придобиване на частни компании, възлиза на едва 19.9 млрд. долара.

Липсата и трудният достъп до капитали за осъществяване на нейния бизнес, в резултат на кризата обхванала ипотечните пазари и засегнала банковите институции, са сред основните причини за лошото представяне на акциите на компанията.

Инвеститорите в компанията се надяваха на същата възвращаемост, която клиентите на фондовете на Blackstone получават и която варира за изминалите периоди между 22 и 31% на годишна база.

Партньорите и заетите в компанията заедно контролират над 80% от компанията. Китайският държавен инвестиционен фонд - China Investment Corp., придоби 9.4% дял с отстъпка от 4.5% от цената на първичното публично предлагане, с обещанието да не продава дела си в продължение на четири години след придобиването му. Той се оценява на около 1.86 млрд. долара.

За сравнение една година след първичното си публично предлагане през 1999 година, нюйоркската компания BlackRock Inc., която се отдели като самостоятелна компания от звено на Blackstone, отбеляза повишение от на д два пъти в пазарната си капитализация, която днес възлиза на 24.3 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg