IPO-то на Меком се провежда в дните между 21 и 23 януари

1059
IPO-то на Меком се провежда в дните между 21 и 23 януари

Първичното публично предлагане на до 10 682 800 нови акции, издадени от Меком АД ще започне на 21 януари (понеделник) и ще приключи на 23 януари (сряда), съобщиха за Profit.bg от водещия мениджър по емисията ОББ АД. На 17 януари (четвъртък) ще стане и официалното представяне на компанията пред медиите, на което ще участват собственикът на компанията Стефан Райчев и представители от инвестиционно банкиране към ОББ АД. Ко-мениджър по емисията е ТБ Алианц - България АД. 

Цената на изпълнението на поръчките ще бъде определена от водещия мениджър и ко-мениджъра, със съгласието на емитента, след извършване на букбилдинг на емисията по реда, посочен в проспекта. На Общото събрание на акционерите на емитента от 9 октомври 2007 г. е взето решение минималната емисионна стойност за една акция да бъде 2.20 лв.

Капиталът на дружеството ще се увеличи чрез издаване на до 10 682 800 броя нови безналични поименни акции с номинална стойност от 1 лев, които да бъдат предложени за първоначална публична продажба и свободно търгувани на Българска фондова борса.

Съдебно регистрираният капитал на Меком АД е в размер на 53 414 000 лева, разпределени в 53 414 000 броя акции, всяка с номинална стойност по 1 лев.

След успешно приключване на публичното предлагане, 20% от сега регистрирания капитал на дружеството ще бъдат свободно търгувани на борсата.

“От началото на годината досега, приходите от основната дейност са около 58 млн. лв., а до края на годината очакваме да достигнат около 63-66 млн. лв. Иначе, за цялата година от холдинга очакваме приходи от над 100 млн. лв. Целта ни е до 2-3 години приходите на Меком АД да достигнат около 140-150 млн. лв. и нетна печалба за 2007 г. около 4 млн. лв, а през 2009 г. – 10 млн. лв.”, заяви преди време Стефан Райчев, президент на Меком АД, в интервю за Profit.bg

В Проспекта за първичното публично предлагане на компанията се посочва, че излизането на борсата цели набирането на финансов ресурс от външни източници за финансиране стратегията за развитие на дружеството, както и диверсифициране на акционерната структура чрез привличане на чужди и местни инвеститори.

В земи, сгради, машини и оборудване за периода от 2001 г. до 2006 г. ръководството на компанията е инвестирало близо 34 млн. лв. През тази година са правени само поддържащи и ремонтни инвестиции на стойност по-малко от 100 хил. лв., като целта е основните инвестиции да се направят при успешно приключване на набирането на капитал, се споменава още в Проспекта.

За следващите две години от дружеството планират реализирането на инвестиционна програма в размер на 22 млн. лв.

Проспектът за първично публично предлагане на акциите на Меком АД може да бъде изтеглен от уеб страницата на ОББ АД , както и от страниците на ТБ Алианц – България АД и Меком АД.

Меком АД представлява икономическа група, която притежава дялови участия в 12 дъщерни компании. Това са Агроспектър Инвест АД (99%), Интерфуудс АД (98%), Кремонини АД (97,32%), Меком ООД (99%), Добруджанска месна компания ООД (98%), Солистра Хибрид ООД (80%), Русгал ООД (80%), Ронекс 2000 ООД (99,33%), ОМВ ООД (99%), Дръстър БВ ООД (99%), СВИ ООД (88%), Селект ООД (96%).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg