Истини и заблуди за вредата от мобилните телефони

13655
Истини и заблуди за вредата от мобилните телефони

Вземете предпазни мерки, тъй като съмненията за вредните вълни от мобилните телефони, се потвърждават. Но не всички мобилни телефони вредят еднакво.

В началото на юни Световната здравна организация класифицира вълните, излъчвани от мобилните телефони, сред 267-те "възможно канцерогенни"агенти, както и бензиновите изпарения или оловото.

Това означава, че науката не е доказала със сигурност наличието на причинно-следствена връзка между излагането на вълните и появата на някои видове рак, но тази връзка се смята за "достоверна" въз основа на проучвания, показали 40% увеличаване на риска от тумор на мозъка при излагане на излъчване по половин час дневно в продължение на 10 години.

Ето някои препоръки, които биха ви помогнали да внимавате, без да изпадате в паника от заблудите за вредата от мобилните телефони

Колко обаждания на ден можете да си позволите?

Когато поставите мобилния телефон на ухото си, вие влизате в обхвата на електромагнитното поле, излъчвано от антената. Тези вълни достигат мозъка и може да причинят вреди, но - в дългосрочен план.

Механизмът все още е малко познат, така че всички прагове на безопасна употреба, за които сте чули, са само мит. Все пак тенденцията в последно време е да се смята, че 3-минутен разговор в рамките на два часа нанася по-малко вреди.

Имайте предвид, че излъчването на вълни е най-силно в началото на обаждането, когато вашата антена търси мрежа. Същото е и когато връзката е лоша. В тази връзка учените съветват да не говорите по мобилния си телефон в мазе или асансьор.

Всички мобилни телефони ли имат еднакво излъчване?

Не. Всеки има свое „специфично ниво на поглъщане" (SAR)- индикаторът, който измерва енергията на дадена радиочестота, която се абсорбира от тялото по време на разговор. Това ниво се измерва във ватове и не трябва да е по-високо от 2W/кг.

Освен това излъчването зависи от „чувствителността" на устройството (някои „губят" мрежата по-бързо от други), както и от действителните условия на употреба.

В интернет вече се продават „антивълнови" устройства- не се лъжете, те нарушават връзката между вашия телефон и мрежата, от което следва, че вместо да помагат, ви вредят.

Смартфоните ли са по-опасни?

По принцип да. Те имат две антени, за да ловят три типа честоти (GSM, 3G и Wi-Fi), а потребителите им обикновено ги ползват повече от тези на обикновен мобилен телефон. Но не са до главата ви и емисиите им остават ограничени. Да прочетете пощата си, да изпратите SMS или да посетите сайт не увеличава количеството вълни, които сте абсорбирали.

Помага ли използването на хендс-фри?

Да. Само 10% от потребителите използват устройството редовно, въпреки че неговата ефикасност е доказана.

„Да отдалечите телефона от главата си, дори на няколко сантиметра, значително намалява енергията, погълната от мозъка", казва Джерард Лафарг, генерален директор на Национална организация по здравна сигурност и околна среда: една кабелна слушалка намалява десет пъти вашата изложеност на вредни вълни.

Още любопитни новини 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg