Обичаме бананите. Те са чудесен източник на калий, естествено сладки са и са лесни за носене.

Обичаме ги върху палачинки, в сладкиш или просто така. Банани ще намерите във всеки магазин.

Но по света има не само типичните жълти банани, а и червени. Те са по-малки по размер от жълтите и произхождат от Югоизточна Азия.

Червеният банан е една от над 1000 подгрупи банани, но с какво е по-различен?

Какво, всъщност, са бананите?

Според зоопарка в Сан Диего банановото растение, всъщност, е гигантска билка, а не дърво, което е често срещано погрешно схващане. Друго недоразумение за този популярен плод е, че идва само от тропическите страни. Банани се отглеждат в 150 страни по света и са най-търгуваните плодове на планетата.

Бананите са били луксозна храна за американците, когато един сорт - Gros Michel, е бил внесен от ямайски плантации през 1880-те и 90-те от бизнесмените Андрю Престън и Купър Кийт. Благодарение на хранителните си ползи, плодовете набират популярност и с течение на времето тяхното производство нараства значително.

Всички знаем, че бананите са естествено сладки. Сладостта им обаче е за сметка на прекалено висок гликемичен индекс, така че диабетиците трябва да внимават с тях. Жълтите банани обикновено, когато са зелени, не са сладки, но само за няколко дни пожълтяват, нишестето се превръща в захар и те добиват онзи сладък вкус.

Червените банани узряват по същия начин, като те стават по-сладки, колкото по-зрели са. По-незрелият червен банан може да има сух вкус, много подобен на жълтите, но с „нотка на сладко от малини“.

Известно е също, че са по-меки и кремообразни, почти „като десерт“. Въпреки че се казват "червени", тези банани имат по-червеникаво-лилав тон, също така са значително по-широки и по-къси от жълтите банани.

Както споменахме по-горе, бананите са чудесна сладка закуска, пълна с фибри. Освен това те са чудесни за сърдечно-съдовата, здравето на храносмилателната система, както и за контрол на теглото.

И червените, и жълтите банани са доста сходни по хранителна стойност. В един червен банан има около 90 калории, а в един жълт - приблизително 105 калории, според Healthline.

Червените банани обаче са особено полезни за здравето на очите заради каротеноидите в червения пигмент. Те съдържат също така повече витамин С и имат по-нисък гликемичен индекс, в сравнение с по-често срещаните им аналози.

Можете ли да замените червените и жълтите банани в рецепти?

Да, можете да замените червените и жълтите банани в рецепти. Както споменахме по-горе, червените банани са много сходни на вкус с жълтите. Те могат да се използват в бананов хляб, но също така и в смутита, овесени ядки и сладолед, според Healthline.