История на тоалетната хартия

3871
История на тоалетната хартия

© pixabay.com

Всички сме хора и в телата ни протичат различни процеси, напълно естествени. Не съществува определена норма колко пъти на ден човек трябва да ходи до тоалетната.

През 1994 г. е проведено интересно изследване по темата. Учени изчисляват, че човекът посещава тоалетната средно 4-5 пъти на ден и изразходва около 12.5 листа тоалетна хартия.

Каква е историята на това хартиено изделие?

Официално тоалетната хартия се появява през 19 в. Преди това хората са се „спасявали“ с различни материали. Северните народи използвали мъх и папрат, а през зимата шепа сняг.


Човечеството е получило много полезни изобретения от античната цивилизация, не и тоалетна хартия. Римляните са използвали за хигиеничните задачи пръчки с гъба на края й или кърпа.

След използването пръчката се поставяла в съд, пълен с морска вода и след това можела отново да бъде използвана. Съответният уред бил използван многократно от различни хора.

Източници казват, че когато римляните си тръгнали от Британските острови, англичаните и саксонците се върнали към обичайната слама.

По-заможните хора можели да си позволяват излишества. Съобщава се, че през 15 в. в домовете на богатите имало специални слуги, които се грижели за достойния вид на тоалетната и тоалетните принадлежности.

Например, по всяко време трябвало да има под ръка „тоалетна хартия“. По онова време става дума за парче памучен или ленен плат. Понякога дори вълнен.

Платовете били привилегия на аристократите. Парчетата ленен плат периодично били прани и служели за многократна употреба. Кралската „тоалетна хартия“ в никакъв случай не била прана с тази на слугите.

При европейските аристократи парчетата плат се поставяли под формата на ветрило на специална масичка. Тази традиция е запазена дори и до наши дни. По сходен начин се подреждат тоалетни салфетки.

Хартията била много скъпа в Европа. В Азия нещата стояли иначе. За първи път тоалетна хартия са използвали китайците. Източници информират, че това се е случило през 589 г. до н.е. Именно с цел удовлетворяване на физиологичните нужди била създадена хартията.

През 1391 г. за императора са били произведени 720 000 листа тоалетна хартия, за управляващото семейство – само 15 000. По-малко, но качествени. Императорската тоалетна хартия била по-мека, дебела и по-приятна на мирис.

Европа в това време се увличала по други дела: алхимия, кръстоносни походи, инквизиция.

10 неща, забранени за пипане в чужд домА у вас какви правила действат?

Историята помни, че някакъв си сър Уилям Уендъм през 1751 г. е устроил тоалетната си по нов начин. Едно от условията било тя да е просторна и светла. Задължително на отделно място стояли свещ и купчина хартия.

Сър Уилям нямал навика да се бърше с нова хартия. Тя била твърде скъпа за това. Използвал стари ненужни вестници. Внимателно се нарязвали на парчета и се поставяли в тоалетната.

В познатия днес вид тоалетната хартия е произведена в САЩ през 1857 г. Наричали я хигиеничната или лечебната хартия на Гайети. След няколко години изобретението достига до европейските брегове.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg