Историята на Клинк - най-стария затвор във Великобритания

2889
Историята на Клинк - най-стария затвор във Великобритания

© Pixabay/Instagram

Най-старият и най-известен затвор в Англия е собственост не на монарха, а на епископа на Уинчестър.

Защо един Божи човек, ще попитате, се нуждае от затвор?

За да затваря еретиците, разбира се, отговаря Amusing Planet.


В по-късните години Клинк, както се нарича затворът, се използва за задържане на длъжници и престъпници. Смята се, че името му произлиза от звука, който издават метални врати, когато се затварят, както и от тракането на веригите, които затворниците носят.

Клинк е създаден на южния бряг на Темза около средата на 12 век. Тази земя е дадена на епископа на Уинчестър от норманските крале. 

През 1109 г. епископ Уилям Гифорд построява на мястото дворец, който повече от 500 години служи за резиденция на епископите, когато са в Лондон. В него са разположени килии, използвани за задържане на монаси, свещеници и други членове на духовенството, нарушили църковния кодекс. Те са небходими, тъй като духовниците не подлежат на наказание съгласно гражданското законодателство. 

По закон на архиепископа е позволено да използва няколко вида наказания, като бичуване с пръчка, изолация и глад, водещ дори до смърт. С течение на времето Клинк стана известен със сложните изтезания.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Karl Florczak (@karlinski73)

Популярен метод е използването на окови и ютии, за да се предотврати заспиването на затворниците. Друг вид наказание е принуждаването на затворниците да стоят във вода, докато краката им изгният. Жените, признати за виновни в изневяра, са вързвани за стълб и окачвани над тенджера с вряща мазнина.

Като цяло със затворниците се отнасят много сурово. Но е възможно да се "купят" някои основни удобства, като по-добри килии, легла, дори постелки, свещи и гориво в замяна на малко пари. Храната и напитките се таксуваха двойно спрямо цената им навън. Тези, които могат да си позволят, си купуват по-леки ютии или да ги премахнат напълно.

Съосновател на картела Меделин беше освободен след 30 г в затвора70-годишният днес Карлос Ледер беше екстрадиран в САЩ в края на 80-те години и първоначално беше осъден на доживотен затвор

Срещу заплащане затворниците имат право да просят навън или дори да работят. Корупцията е толкова разпространена, че е възможно дори да се управлява публичен дом от вътрешността на Клинк. Парите също така позволяват на привилегированите затворници да избягват изтезания и унижения.

Клинк е много мразен от жителите на града, така че по време на бунт е изгорен, а затворниците освободени. След потушаването му дворецът е възстановен и разширен, като в него се помещава нов по-голям затвор. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IDEA (@idea0358)

Когато Мария I се качва на трона през 1553 г., тя го използва, за да затваря протестанти. Неумрелите от глад са екзекутирани. Кралица Елизабет продължава да използва затвора за религиозно преследване. През 1649 г. дворецът е продаден на строителен предприемач и е разделен на магазини, жилища и други. Клинк остава, но се използва предимно като затвор за длъжници.

До 1732 г. има само двама регистрирани затворници, като Клинк изгаря по време на бунтовете през 1780 г. 

По време на дългата си история той е бил дом на много исторически значими престъпници. А днес на същото място се помещава музей. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg