Историята на най-богатото ченге в света

19683
Историята на най-богатото ченге в света

През по-голямата част от своите 80 години Дан Гилбърт е бил важна клечка - от тези, за които в клюкарските рубрики на вестниците пишат с дебели букви. Погребението му през 1970 г. събира елита на Чикаго.

Кметът Ричард Дейли и полковник Джейк Арви, лидер на Демократичeската партия в града, са сред присъствалите, както и множество представители на бизнеса и трудовите синдикати.

Това е едно доста добро изпращане за "най-богатото ченге в света," както е наричан в пресата. Той не печели това си прозвище със заплатата на патрулиращ полицай или дори на капитан - чин, който заема в продължение на едва девет години. Гилбърт отдава финансовия си успех на късмета.


"В пресата днес виждате, че съм голям, лош комарджия," казва Гилбърт по време на политическа агитация през 1950 г. "Казват, че залагам на футболни мачове и на избори. Така е. Ще заложа и на тези избори, че ще бъда следващият главен прокурор на щата." За съжаление обаче, той се кандидатира за шериф на окръг Кук.

Той е още по-открит за финансите си няколко седмици преди това в изслушване пред комисия на Сената в Чикаго. Там Гилбърт заявява, че състоянието му възлиза на 360 000 долара.

По това време той изкарва по 9 000 долара на година като основен следовател на прокурора на окръг Кук. Гилбърт отдава разминаването между заплатата и личното му състояние на доходите си от търговия със суровини и хазарт.

Математиците и мафиотите казват, че шансът не е на страната на комарджията, който избързва, но Гилбърт успява да направи сериозни пари от суровини. През 1947 г. става ясно, че името на Гилбърт е в списък на Министерството на земеделието със 100 служители, които "залагат на пазара на пшеница ... когато вътрешната информация за евентуални ходове на държавната администрация на пазара би позволила на един спекулант да натрупа огромни печалби."

Каквито и да са били източниците на неговите доходи, те позволяват на Гилбърт да живее на Лейк Шор Драйв, което е доста далеч от бедния квартал, в който е израснал. The Valley е място, където полицейската работа, престъпленията или синдикалната служба са най-добрите начини за излизане от бедността.

Гилбърт избира и трите. На 23 г. той е избран за секретар на местния синдикален съюз, което затвърждава позициите му в синдикалната политика, от които той не се отказва, когато става полицай през 1918 г. До 1938 г. Гилбърт контролира седем местни трудови синдиката.

Той няма угризения по отношение на смесването на полицейската и синдикалната си работа. Когато през 1934 г. стачка на сервитьорите и барманите затваря Френското казино в Чикаго, Гилбърт нарежда на синдикалните лидери да се споразумеят бързо със заведението. "Щатският прокурор е против неоправдани стачки, а доколкото виждам, за тази стачка няма оправдание." заявява Гилбърт.

На следващата година той забранява на отцепила са синдикална фракция да си организира среща, изпращайки полицаи да блокират хода на мястото на срещата. Когато отцепниците се срещат на друго място, Гилбърт изчаква срещата им да свърши, след което арестува лидерите им.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg