Историята на огромната "медуза", която завладява небето над европейски град

6027
Историята на огромната

© Pixabay/Instagram

На 20 септември 1977 г., между полунощ и ранните сутрешни часове, обитателите на обширен регион в Европа, простиращ се от Копенхаген и Хелзинки на запад до Владивосток на изток, наблюдават необичайно светлинно явление в небето.

Според очевидци на тъмното небе внезапно се появява неидентифициран светещ обект, изпращащ импулсни светлинни лъчи към земята. След това той се придвижва бавно и безшумно към град Петрозаводск и се разпростира над него под формата на огромна „медуза“.

Обектът остава там, обсипвайки града с множество изключително тънки лъчи, като проливен дъжд. След известно време те изчезват, а „медузата“ се превръща в светъл полукръг и възобновява движението си в посока Онежкото езеро, където бавно се разсейва. Цялото явление продължава от 10 до 12 минути.


Събитието е широко дискутирано в много части на Европа, а експертите казват, че досега в природата не са наблюдавани негови аналози, съобщава Amusing Planet.

8 места на планетата, на които гравитацията не действаПланета Земя живее по законите на гравитацията, открити от сър Исак Нютон. Но има гравитационни аномалии на някои места, в които този закон не може да се приложи

Странното явление, всъщност, е изстрелването на съветски шпионски спътник на име Космос-955 от космодрума Плесецк, разположен на около 350 км източно от Петрозаводск.

И въпреки че в съветската преса подробности за "медузата" липсват, историите на очевидците стават все по-странни, а слуховете все повече. За съветското правителство случаят се превръща в източник на смущение, като редица учени се опитват да убедят обществеността, че всичко е наред.

Отначало те обясняват, че това е изгаряща ракета, но когато се оказва, че никой не вярва на тази версия, започват да твърдят, че „явлението се дължи на образуването на зона на хемилуминесценция.“

През 1979 г. съветската преса публикува още едно обяснение, приписващо явлението на „физическите промени в горните слоеве на атмосферата“, като геомагнетизма.

Дори и днес „феноменът Петрозаводск“ обаче се обсъжда бурно сред руските ентусиасти, вярващи в НЛО.

Космически медузи

Наблюдения, подобни на феномена Петрозаводск, са наблюдавани много пъти по време на изстрелване на ракети, особено по време на здрач или рано сутрин, когато слънцето е под хоризонта.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg